Έφυγε από τη ζωή η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας που ήταν Ελληνίδα

Σε ηλικία 109 ετών

tsesΤην τελευταία της πνοή άφησε την Παρασκευή η πιο γηραιά γυναίκα της Τσεχίας, η ομογενής Ευαγγελία Καράσοβα σε ηλικία 109 ετών στο νοσοκομείο της πόλης Κρνόβ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Καράσοβα γεννήθηκε το 1904 στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην πρώην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949 και όπως έγινε γνωστό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιούσε τη μητρική της γλώσσα.

«Η μητέρα έπασχε από υπέρταση και ανέπνεε με δυσκολία. Ήταν στο νοσοκομείο από την Τετάρτη και πέθανε σήμερα το πρωί» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων CTK, η 78χρονη κόρη της εκλιπούσας, Πολυξένη Καντάσοβα.

Η Ευαγγελία Καράσοβα ζούσε από το 1950 στο χωριό Ντίβτσι Χράντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα και εργάστηκε για το μαγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής της στον τομέα της γεωργίας. Είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου του 1904 στο χωριό Πρόζβορο στην περιοχή των Γρεβενών. Είχε τρεις γιους και δύο κόρες.

Περίπου 12.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ελληνική κοινότητα στη Δημοκρατία της Τσεχίας αριθμεί τώρα περίπου 3.500 ενεργά μέλη που ζουν κυρίως στα βόρειο – ανατολικά.

Parapolitika.gr