“Να μην εκμεταλλεύεται το Κράτος τους ομογενείς”

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την επισήμανση ότι το ελληνικό Κράτος πρέπει να αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τους Ομογενείς και όχι να τους εκμεταλλεύεται έκανε προς την ΡΗΡ ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUMΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 16ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων του Νομού Αχαΐας, ο κ. Παραδιάς, μιλώντας στην ΡΗΡ δήλωσε: “Οι ομογενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από το ελληνικό Κράτος λόγω της απόστασης που τους χωρίζει από την πατρίδα και λόγω της ανάγκης που έχει η πατρίδα να διατηρήσει τους δεσμούς της με τον Απόδημο ελληνισμό και όχι την ιδιότητα του ομογενούς να την θεωρούν σαν λόγο για να πληρώνει κανείς παραπάνω φόρους και να υφίσταται περισσότερη γραφειοκρατία”.

Στην ομιλία του ο κ. Παραδιάς παρουσίασε στοιχεία από τον προϋπολογισμό του 2014, που κατατέθηκε στη Βουλή και σύμφωνα με τα οποία υπερ-οκταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι φόροι στην ακίνητη περιουσία.  Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.

Όπως εξήγησε κατά την ομιλία του ο κ. Παραδιάς, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις. ευρώ.

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε, τέλος, ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.