Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Νοεμβρίου 2013

Η σημερινή άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, και η τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ, και τα θύματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Έβαλε φωτιά στη συνάντηση”, γράφει ότι 24 ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου φρόντισε να υπονομεύσει την προοπτική έκδοσης κοινής διακήρυξης με τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Έρογλου να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να προσέλθει σε διάλογο με γνήσια καλή θέληση. Γράφει, επίσης, ότι στην Κύπρο οι τιμές των φαρμάκων είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Ελλάδας. Επίσης, γράφει ότι άγριος πόλεμος ανακοινώσεων διεξάγεται μεταξύ των επιτελείων του Μάριου Καρογιάν και του Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς απομένουν μερικές μόνο ημέρες για την εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει νέο Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Γινάτι… Υδάτων κόστους 30 εκατ.”, γράφει ότι, παρά τις διαμαρτυρίες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων να μην τροποποιηθούν οι όροι του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα, η εν τέλει τροποποίηση των όρων οδήγησε σε προσφορές για το έργο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερες από την εκτίμηση δαπάνης του Τμήματος, που εκτόξευσε το κόστος στα 74 εκ. ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέδειξε ως σκοπό της τακτικής του κ. Έρογλου την παρέλευση του χρόνου των τριών μηνών άκαρπων συνομιλιών για να προχωρήσει η Τουρκία στο Σχέδιο Β. Επίσης, γράφει ότι η Delek εξασφάλισε το “ΟΚ” του Προέδρου Αναστασιάδη για να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο άντλησης φυσικού αερίου με χρήση της πλατφόρμας Red Hawk.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Πικρό… καφέ ψήνει ο Έρογλου”, γράφει ότι με τις χειρότερες των προϋποθέσεων φαίνεται να πραγματοποιείται η σημερινή άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και μίλησε για “δύο λαούς και δύο κυριαρχίες” και λύση βασισμένη στις “πραγματικότητες” στο νησί. Γράφει, επίσης, ότι ανακοινώνονται αύριο τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου και οι μέτοχοι αναμένουν με ενδιαφέρον να μάθουν τι λέει η Τράπεζα για το κούρεμα, την πώληση των καταστημάτων της στην Ελλάδα, την εξαγορά της Λαϊκής, και τη μετοχική δομή. Επίσης, γράφει ότι η Ρόδος, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε χιλιάδες τουρίστες, πνίγηκε στη λάσπη και θρηνεί και θύματα από την κακοκαιρία.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ραντεβού χωρίς προοπτική”, γράφει ότι με διαφορετικές στοχεύσεις προσέρχονται το απόγευμα σε μιαν άτυπη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Έρογλου και ότι, αν και ζητούμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κοινό ανακοινωθέν για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, φαίνεται ότι αυτό θεωρείται απίθανο. Γράφει, επίσης, ότι η τακτική που ακολούθησαν οι επαγγελματίες στον κλάδο των οικοδομών οδήγησε σε διαδοχικές υποθηκεύσεις ακινήτων, τα οποία δεσμεύτηκαν επί σειρά ετών και σε πολλές περιπτώσεις εγκλωβίστηκαν και οι αγοραστές, αφού δεν μπορούσαν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Επίσης, γράφει ότι νεκρός εντοπίστηκε ο σύζυγος της 56χρονης Κύπριας που έχασε τη ζωή της από το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Ρόδο.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ασκήστε την επιρροή σας”, γράφει ότι με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για να σπάσει το αδιέξοδο στην προσπάθεια να συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν που να ξεκαθαρίζει τη βάση των συνομιλιών, προσέρχονται σήμερα το απόγευμα στην άτυπη συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και ότι ζητείται η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προς την τουρκική πλευρά. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει σε όλες τις επαφές που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές του στο Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει μηχανισμό για αυτόματες περικοπές σε λειτουργικές και άλλες δαπάνες, αλλά και επόπτη σε κάθε Υπουργείο, ίσως και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Χαμηλές προσδοκίες”, γράφει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων προσέρχονται σήμερα σε άτυπη συνάντηση με διαφορετικούς στόχους και ότι, αν και ο στόχος είναι η συμφωνία που θα οδηγήσει σε κοινό ανακοινωθέν για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Γράφει, επίσης, ότι ένας αφοσιωμένος οπαδός του πρώην ποδοσφαιριστή και νυν Προέδρου της FIFA Michel Platini, ο Φίλιππος Σταύρου Πλατινί από τη Μοσφιλωτή, πρόκειται να εισαχθεί σε βιβλία ρεκόρ για τα περισσότερα αναμνηστικά που συλλέχθηκαν ποτέ. Επίσης, γράφει ότι Κύπριος και η σύζυγός του, η οποία κατάγεται από αφρικανική χώρα, δίνουν μάχη για να μείνουν μαζί, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ο γάμος τους ήταν εικονικός.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)