Σύνταξη στα 70 μελετάει η Κυβέρνηση στην Αυστραλία. Θα πλήξει και τους Ομογενείς

Υποχρεωτική εργασία μέχρι τα 70 προτείνει η Επιτροπή Παραγωγικότητας, για να αντέξει το κράτος το μελλοντικό κόστος περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών του. Το «επαναστατικό» σχέδιο της Επιτροπής, αλλά και πρόσθετη δέσμη μέτρων, τα οποία προβλέπουν ακόμη και τη «μοιρασιά» με το κράτος της προστιθέμενης αξίας της κατοικίας των ηλικιωμένων πολιτών, θα έχουν δθσμενή επίπτωση και στους Έλληνες ομογενείς.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70, μέτρο που θα αποδώσει στο κράτος 150 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα αναγκαία για την πληρωμή συντάξεων και παροχή υπηρεσιών στους πολίτες τρίτης ηλικίας.
Οι απογραφές του πληθυσμού δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας γερνά. Η υπογεννητικότητα δεν βοηθά τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού με συνέπεια τη συνεχή αύξηση του κόστους παροχής συντάξεων, περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών.

Το οικονομικό έτος 2012-2013 το κράτος διέθεσε 36 δισεκατομμύρια δολάρια για την πληρωμή σύνταξης σε 4 εκ. πολίτες. Δυστυχώς, η παγκόσμια οικονομική κρίση ροκάνισε μέρος του εφάπαξ μεγάλου αριθμού εργαζομένων με αποτέλεσμα δύο στους τρεις ηλικιωμένους άνω των 65 ετών να εξαρτώνται από τη σύνταξή για να επιβιώσουν.

Παράλληλα, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ανεβάζει συνεχώς το κονδύλι για τις συντάξεις και την ιατρονοσκομειακή περίθαλψη. Υπολογίζεται, ότι τα επόμενα 50 χρόνια ο αριθμός των υπερηλίκων αυστραλών θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια άτομα, η υγεία και η ποιότητα ζωής των οποίων θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα τους κράτους να τους περιθάλψει.

Η Επιτροπή Παραγωγικότητας εκτιμά, ότι αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα η περίθαλψη των ηλικιωμένων τις προσεχείς δεκαετίες θα απαιτήσει αύξηση της φορολογίας κατά 21%.

Συνοπτικά η Επιτροπή παραγωγικότητας προτείνει:
Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 χρόνια και όχι στα 67 που προβλέπει απόφαση των πρώην Εργατικών κυβερνήσεων της χώρας.
Αύξηση στα 60 του ορίου ηλικίας, που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποσύρουν χρήματα από το εφάπαξ τους.
Διεκδίκηση από το κράτος μεριδίου από τα 400 εκ. δολάρια, που κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής θα κληρονομήσουν οι “baby boomers” από τους γονείς τους
Διεκδίκηση από το κράτος μέρος της προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής κατοικία των συνταξιούχων, για να λαμβάνουν κατ’ οίκον βοήθεια από το κράτος. Το κράτος θα διεκδικεί το μερίδιό του από την προστιθέμενη αξία όταν θα πουλιέται το σπίτι κάθε συνταξιούχου.

«ΔΕΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ» ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει το όριο συνταξιοδότησης». Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Θησαυροφύλακα, Τζο Χόκι, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Παραγωγικότητας. Η εισήγηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Συλλόγων Ηλικιωμένων και Συνδικάτων που υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν σήμερα περισσότερα χρόνια αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την δυνατότητα να ασκούν και το επάγγελμά τους περισσότερα χρόνια.
«Για παράδειγμα, είναι αδύνατον ένας οικοδόμος να εργάζεται έως τα 70 του» είπε η πρόεδρος του ACTU, Τζεντ Κίρνι.

Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, είναι πιθανόν το θέμα να επανέλθει αφού, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Παραγωγικότητας, η γήρανση του πληθυσμού απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Πηγή:Neoskosmos.com