Τη Δευτέρα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου στη Λευκωσία

Αθήνα
Άτυπη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο εστιατόριο Chateau Status στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, έπειτα από πρωτοβουλία του Ν.Αναστασιάδη, παρουσία των δύο διαπραγματευτών -Α.Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ- χωρίς όμως την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ.

Οι προσδοκίες που έχει η κυπριακή κυβέρνηση από τη συνάντηση της Δευτέρας είναι να ανοίξουν οι διαδικασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών, αφού τους τελευταίους μήνες παρατηρείται νέα κινητικότητα για το Κυπριακό.

H ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εισέλθει σε ένα διάλογο ουσίας, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει η επίρριψη ευθυνών, θέλουμε λύση και είμαστε απολύτως ειλικρινείς και αποφασισμένοι γι’ αυτήν».

Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε πως προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού -αρχές που διαχρονικά και κατ’ επανάληψη καταγράφονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, ο Έρογλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet, που δημοσιεύεται την παραμονή της συνάντησης, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν χωρίς κοινή διακήρυξη και ότι όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα θέτει όρους και προϋποθέσεις, μιλά για «δύο λαούς και δύο κυριαρχίες» και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις «πραγματικότητες» στο νησί.

Ο Ντερβίς Ερογλου ξεκαθάρισε από την Αγκυρα ότι δεν αποδέχεται συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτε την ονομασία «Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία» για το κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα επαναλάβει τη θέση για διζωνικό, δικοινοτικό και συνεταιρικό κράτος και προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει λύση εντός τριών μηνών, θα γίνουν νέες αξιολογήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο διαπραγματευτές κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Ο τουρκοκύπριος εμφανίστηκε να απορρίπτει κάθε πρόταση του ελληνοκύπριου και δεν δέχθηκε να γίνει καμία συζήτηση για τα βασικά θέματα που εγείρει η Κύπρος, όπως αυτά της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ