“Αμετακίνητος ο Έρογλου από τη θέση του για δύο κρατίδια”

Στη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά τη χθεσινή άτυπη συνάντηση του Ντ. Έρογλου με τον Ν. Αναστασιάδη αναφέρθηκε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων…

Όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε στη συνάντηση δύο προσχέδια για την έκδοση κοινής διακήρυξης, τα οποία γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά
Επιβεβαιώνοντας συγκεκριμένα δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι στα προσχέδια του κ. Έρογλου «δεν υπήρχε ο,τιδήποτε που να ικανοποιεί τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τη μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μια ιθαγένεια».
Σύμφωνα με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, η απάντηση του προέδρου Αναστασιάδη «ήταν πως, αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι ομοσπονδία θέλουμε, τότε τις όποιες διαφωνίες θα τις βρούμε ξανά μπροστά μας».

Δηλώσεις Ν. Αναστασιάδη – Ντ. Έρογλου

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ακόμη ότι στην συνάντηση ο κ. Έρογλου υπήρξε αμετακίνητος από την ακραία θέση του για «δύο κυρίαρχα κρατίδια». Η τουρκοκυπριακή πλευρά, εξήγησε, εμμένει στη θέση «τα δύο κρατίδια να διατηρούν την κυριαρχία τους και τους υπηκόους τους, και ότι θα εκχωρήσουν κάποιες μικρές αρμοδιότητες στην κεντρική εξουσία». Σημείωσε επίσης ότι ο κύπριος πρόεδρος παρουσίασε τα πράγματα με προοπτική μέλλοντος και τόνισε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε, «αντί να συζητούμε τους όρους επανένωσης της Κύπρου να συζητούμε τους όρους του μελλοντικού διαζυγίου». Στη χθεσινή συνάντηση, πρόσθεσε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, «φάνηκε ξεκάθαρα η απόσταση που μας χωρίζει».
Πηγή: ΑΜΠΕ