Έκπτωτος Καβαλιέρε, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια γερουσιαστής της Ιταλίας

Ρώμη, Ιταλία
Σχεδόν μία 20ετία αφότου ο επιχειρηματίας και βαρόνος των μίντια Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέβαλε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας για να κυριαρχήσει επί χρόνια απέναντι σε μία διασπασμένη Αριστερά, η Γερουσία έγραψε τους τίτλους τέλους του κοινοβουλευτικού του βίου ψηφίζοντας υπέρ της αποπομπής του από το Σώμα υπό το βάρος της καταδίκης για φορολογική απάτη.

Στιγμή-ορόσημο στα ιταλικά χρονικά, «μαύρη» ημέρα για τον Καβαλιέρε που καταγγέλλει ότι τον «έστησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα», αλλά εκείνος «δεν θα κλειστεί σε μοναστήρι». Θα μείνει εδώ και θα συνεχίσει να ηγείται της Forza Italia.

H συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας διεξήχθη ανάμεσα σε προσβολές, κορόνες και φωνές της δεξιάς για «πραξικόπημα», παρουσία 500 δημοσιογράφων και τεχνικών από ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, και με τις γυναίκες γερουσιαστές της Forza Italia ντυμένες στα μαύρα.

Την ίδια ώρα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωνε από το βήμα κομματικής συγκέντρωσης στο κέντρο της Ρώμης πως η σημερινή είναι «ημέρα πένθους» για τη Δημοκρατία, το νόμο και το δίκαιο, και παραλλήλιζε τους δικαστές με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες…

Η αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ήλθε τρεις μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε οριστικά και αμετάκλητα την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού σε τετραετή ποινή φυλάκισης (που μετετράπη σε ένα χρόνο κατ’ οίκον περιορισμού ή κοινωφελούς εργασίας ) για την παράνομη αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Στις 17:43 (ώρα Ιταλίας) της 27ης Νοεμβρίου ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς έπαψε να είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Η Ολομέλεια της Γερουσίας άναψε το «πράσινο φως» για την αποπομπή, απορρίπτοντας σε φανερή ψηφοφορία αλλεπάλληλες προτάσεις που είχε καταθέσει στην ημερήσια διάταξη η Forza Italia για να αποφευχθεί η «έξωση» του Μπερλουσκόνι.

Δεν ακολούθησε ψηφοφορία επί αυτής καθαυτής της αποπομπής, καθώς ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ανακοίνωσε πως δεδομένης της καταψήφισης των προτάσεων της Forza Italia, θεωρείται ήδη αποφασισμένη η έκπτωση του Καβαλιέρε από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η απόφαση της Γερουσίας σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια ο 77χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή που ακούω να χαρακτηρίζεται ‘πραξικόπημα’ ο απόλυτος σεβασμός των νόμων» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος Λούιτζι Ζάνγκα ανακοινώνοντας τη στήριξη της κεντροαριστεράς στην αποπομπή.

Υπέρ της αποπομπής ψήφισαν επίσης οι γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel), ενώ διαφωνίες ανέκυψαν στους κόλπους της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι, με αποτέλεσμα δύο γερουσιαστές να επιλέξουν την αποχή.

Η Forza Italia, η ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο καταψήφισαν την αποπομπή από το Σώμα -με τον πρώην δελφίνο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να βρίσκεται από τη μία να αρνείται την απώλεια της έδρας του Καβαλιέρε, και από την άλλη να εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Μιλώντας μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του που κυμάτιζαν σημαίες της Forza Italia, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διακήρυξε πως αυτή είναι «ημέρα πένθους» για τη Δημοκρατία στην Ιταλία.

«Σήμερα γιορτάζουν γιατί μπορούν να οδηγήσουν έναν αντίπαλο μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι η ημέρα που περίμεναν 20 χρόνια» δήλωσε για να συνεχίσει διαμηνύοντας πως ο ίδιος «δεν πρόκειται να κλειστεί σε κανένα μοναστήρι», θα μείνει εδώ.

«Και εκτός Βουλής θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την ελευθερία μας» είπε ο Μπερλουσκόνι σημειώνοντας πως και άλλοι πολιτικοί ηγούνται κομμάτων όντας εκτός Βουλής -αναφορά στον Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος 5 Αστέρων και τον Ματέο Ρέντσι των Δημοκρατικών που προαλείφεται για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Και επιτέθηκε για πολλοστή φορά με δριμύτητα στο δικαστικό σώμα παρομοιάζοντάς το μάλιστα με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, την ώρα που υποστηρικτές του κρατούσαν στη συγκέντρωση αφίσες που απεικονίζουν τον Μπερλουσκόνι σε φωτομοντάζ ανάλογο με την προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχών για τον Άλντο Μόρο -γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών.

«Η περιπέτεια του Καβαλιέρε αλλάζει, μα δεν τελειώνει» είναι τα πρώτα σχόλια των Ιταλών αναλυτών που χαρακτηρίζουν τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μπερλουσκόνι μπροστά στο Παλάτσο Γκρατσιόλι, την κατοικία του Καβαλιέρε στη Ρώμη, ως την άτυπη έναρξη της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ