Η “αφίππευση” του Γιάννη Πανταζόπουλου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η αποχώρηση από την πολιτική ζωή της Αυστραλίας του Γιάννη Πανταζόπουλου στερεί αναμφίβολα από την Ελλάδα μία ομογενειακή φωνή και δράση υπέρ των εθνικών μας θεμάτων.

Στερεί την Αυστραλία από τις  υπηρεσίες ενός ικανού πολιτικού με συνεισφορά σε σημαντικά νομοθετήματα της χώρας όπως  περί «φυλετικής και Θρησκευτικής Ανοχής» – Racial and Religious Tolerance Act.

Στερεί, τέλος, την Ομογένεια από έναν δραστήριο πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) η οποία τα τελευταία χρόνια –μετά και την πλήρη αδρανοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) – έμοιαζε να διεκδικεί  αναβαθμισμένο ρόλο στα πλαίσια του παγκόσμιου ελληνισμού.

Βέβαια πολύ απείχε η πρόθεση της ΠαΔΕΕ από την πρακτική της δράση, όμως μέσα από τέτοιας υφής και σημασίας οργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, όπου συμπεριλαμβάνουν πρόσωπα με λαϊκή αναγνώριση και αποδοχή, με γνώση και άποψη στο παγκόσμιο πολιτικό και γεωστρατηγικό γίγνεσθαι, οφειλούνται τα μέγιστα, οι Απόδημοι, η Ομογένεια και ο Ελληνισμός.

Ο πρώην υπουργός της Αυστραλίας “αφιππεύει” γιατί  θέλει, λέει, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Απολύτως σεβαστή η απόφασή του που βάζει τέλος  σε μια πολιτική καριέρα 22 χρόνων συνεχούς κοινοβουλευτικής δράσης.

Υπήρξε ο μακροβιότερος βουλευτής ελληνικής καταγωγής και μακροβιότερο μέλος της πολιτειακής βουλής της Βικτώρια.

«Φεύγω υπερήφανος για το έργο που επιτέλεσα ως υπουργός των δύο πρώτων κυβερνήσεων του Steve Bracks καθώς και για το ογκώδες αναπτυξιακό και εξωραϊστικό έργο της έδρας μου», είναι τα λόγια με τα οποία λέει «αντίο» στους ψηφοφόρους του, ομογενείς και Αυστραλούς.

Άγνωστο παραμένει εάν θα θελήσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στην προσεχή  Γενική Συνέλευση της ΠαΔΕΕ  που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Τον Γιάννη Πανταζόπουλο συναντήσαμε μερικές φορές στην πρωτεύουσα. Σε μία, μάλιστα, τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον γράφοντα (για λογαριασμό της Δορυφορικής τηλέορασης της πρώην ΕΡΤ) ξεδίπλωσε όλο το ενδιαφέρον του για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και, γενικότερα, την παγκόμια ομογένεια.

Η στήλη του απευθύνει ευχές για οικογενειακή ευτυχία και επιτυχίες σε ό,τι αποφασίσει να ασχοληθεί μελλοντικά.