Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Λετονίας μετά την τραγωδία στη Ρίγα

Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα Ρίγα, όταν 54 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την κατάρρευση οροφής ενός σούπερ μάρκετ.

Η παραίτηση βυθίζει στην πολιτική αναταραχή τη Λετονία, που πρόκειται να ενταχθεί τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη και θεωρείται υπόδειγμα δημοσιονομικής σύνεσης και οικονομικής ανάκαμψης μετά τη βαθιά οικονομική κρίση του 2008.

«Ανακοινώνω πως παραιτούμαι από τη θέση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων BNS. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μάρτινς Πάνκε επιβεβαίωσε την παραίτηση.

Η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις μετά την καταστροφή, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Άντρις Μπέρζινς έκανε λόγο για «φόνο».

Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν άγνωστα, αν και η αστυνομία έχει αρχίσει την εγκληματολογική έρευνα που επικεντρώνεται στην κατασκευή του κτιρίου. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν η κατάρρευση προκλήθηκε εξαιτίας εργασιών που εκτελούνταν στην ταράτσα του κτιρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό