Να ζητηθούν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη “βίζα”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Νέα τρόπη δίνουν στο θέμα της  εκκρεμούσης  διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλίας για θεώρηση τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, δημοσιεύματα στις εφημερίδες “Νέος Κόσμος”  και “Ελεθεροτυπία”. Σύμφωνα με τα δύο αυτά  δημοσιεύματα,  ήδη το όλο ζήτημα φαίνεται να πηγαίνει (ή υπάρχει κίνδυνος να πάει) στις ελληνικές καλένδες, δηλαδή να μην υπογραφή ποτέ!  Αιτία η αυξανόμενη ανεργία των νέων στην Αυστραλία και οι παροτρύνσεις συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας των Καγκουρώ, να μην υπογραφεί τελικά η επίμαχη συμφωνία.

Το θέμα έχει απασχολήσει από μακρού τις δύο κυβερνήσεις με τους Αυστραλούς να ισχυρίζονται ότι καθυστερεί η Ελλάδα και το αντίθετο.  Ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος έχει δηλώσει -σε συνέντευξή του στην ΡΗΡ- ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υπογράψει και έχει, μάλιστα, ενημερώσει σχετικά την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κυρία Πολυξένη Μπλούμφιλντ.

Για το θέμα, όπως έλεγαν στην PanHellenic Post έγκυρες πηγές, πρέπει να ζητηθούν επίσημες διευκρινήσεις από την κυβερνήση της Αυστραλίας ώστε να  μην παρατείνεται η εκκρεμότητα σε ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά κυρίως νέους ανθρώπους και στις δύο χώρες.

Πάντως, όπως έλεγαν στην ΡΗΡ έγκυρες πηγές, η προβαλλόμενη αιτία από αυστραλιανής πλευράς για την μη υπογραφή, εάν πράγματι υφίσταται τέτοιο ζήτημα, δεν ευσταθεί καθώς το αντίθετο ακριβώς έπρεπε να ισχύσει. Να υπογραφεί η σύμβαση με την οποία όχι μόνον Έλληνες νέοι θα ταξίδευαν και θα εργάζονταν (ίσως και σπουδάζοντας) στην φίλη Αυστραλία, αλλά και Αυστραλοί νέοι θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Επομένως η συμφωνία θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα και στις δύο χώρες,  με το δείκτη της ανεργίας των νέων αμφίπλευρα να μειώνεται…

Το δημοσίευμα του “Νέου Κόσμου” έχει ως εξής:

<<Η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, που καθυστερεί αδικαιολόγητα, με την μια πλευρά να επικρίνει την άλλη για τις καθυστερήσεις, μπορεί στο τέλος να μην υπογραφεί…  ποτέ!
Ήδη η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις βίζες με δικαίωμα εργασίας λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας στις τάξεις της νεολαίας.

>>Η συγκεκριμένη βίζα χορηγείται για 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης.
Η Αυστραλία έχει υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες χώρες (και την Κύπρο), αλλά με την Ελλάδα η υπόθεση έχει «κολλήσει», παρά τις πιέσεις της ομογένειας και τις διαβεβαιώσεις και των δυο πλευρών, εδώ και καιρό, ότι είναι έτοιμες για την υπογραφή της.

>>Τώρα, η πρόεδρος του ACTU, Τζεντ Κέρνι, λέει ότι καθώς το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων έως 19 ετών έχει ανέλθει στο 25%, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη πολιτική της.

>>Σύμφωνα με το Δρ Μπομπ Μπίρελ, που ασχολείται με δημογραφικά θέματα στο Πανεπιστήμιο Monash, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κατά 30% στις αφίξεις νέων από το εξωτερικό.

>>«Πρόκειται για νέα άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών, που έρχονται με τουριστική βίζα και έχουν τη δυνατότητα να μείνουν δώδεκα μήνες στη χώρα και να εργαστούν παράλληλα» λέει ο Δρ. Μπίρελ και προσθέτει ότι οι νέοι αυτοί «παίρνουν τις δουλειές Αυστραλών νέων».
Ο ίδιος λέει ότι το ποσοστό των Αυστραλών νέων που επισκέπτονται άλλες χώρες με ανάλογες βίζες είναι ελάχιστο.
Ο Δρ Μπίρελ λέει ότι η Αυστραλία δεν πρέπει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων ξεπερνά το 50%.

>>Για την ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα.
Σύμφωνα, όμως, με τον Τζούλιαν Λέντζερ, γενικό διευθυντή του YHA, μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που έρχονται στην Αυστραλία ως τουρίστες με δικαίωμα εργασίας δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

>>«Σε κάθε εκατό αφίξεις δημιουργούνται έξι νέες θέσεις εργασίας καθώς τα άτομα αυτά ξοδεύουν χρήματα σε αγαθά και υπηρεσίες» λέει ο κ. Λέντζερ.
>>Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Αυστραλών νέων που πηγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν είναι μικρός, γιατί πολλοί Αυστραλοί έχουν διπλή υπηκοότητα και έτσι πηγαίνουν στη χώρα της καταγωγής των γονιών τους «ως υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας και όχι ως Αυστραλοί»>>.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Για το θέμα της έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, η ΡΗΡ έχει ρωτήσει  και τους δύο (διαδοχικά)  Υφυπουργούς της Κυβέρνησης, τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ Κων. Τσιάρα και τον νυν αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Κυριάκο Γεροντόπουλο.

Ο κ. Τσιάρας, όσο ήταν στην Κυβέρνηση, είχε πει στην ΡΗΡ (Αύγουστος 2012) ότι από ελληνικής πλευράς ήταν απαραίτητη η συνεργασία και σύμφωνη γνώμη ορισμένων συναρμόδιων υπουργείων, όπως Εσωτερικών, Εργασίας κλπ. και πως με την γνωμοδότησή τους η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία. Η διεργασία αυτή είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και ήταν ζήτημα ολίγου χρόνου (τότε) η ολοκλήρωση της προετοιμασίας από ελληνικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, είχε αποκρούσει τις αιτίασεις της αυστραλιανής πλευράς υπογραμμίζοντας ότι για την υπογραφή παρόμοιων διακρατικών συμφωνιών κατά τη διεθνή πρακτική απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια προεργασίας.

Ο επόμενος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΡΗΡ, δήλωσε για το θέμα: Αντιγράφουμε:

ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

“ΡΗΡ: Κύριε Υφυπουργέ, στην άλλη Ήπειρο, την Ωκεανία, οι ομογενείς έχουν θέμα διπλής φορολογίας διότι δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία. Τι θα κάνετε με αυτό;
Γεροντόπουλος: Κοιτάξτε, τώρα έχει η Αυστραλία μιά καινούργια κυβέρνηση. Το θέμα μιας διακρατικής συμφωνίας δεν εξαρτάται μόνον από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με την κυβέρνηση της Αυστραλίας.  Σε κάποια άλλα θέματα εγώ έχω πει ότι εμείς είμαστε έτοιμοι…
ΡΗΡ: -Αναφέρεσθε προφανώς στο Πρόγραμμα Τουρισμός και εργασία…
Γεροντόπουλος: Ναι, εμείς είμαστε έτοιμοι να το υπογράψουμε. Όταν το λέω,  το εννοώ. Περιμένουμε την πρωτοβουλία από τους Αυστραλούς να υπογράψουμε.
ΡΗΡ: Η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων στην Αθήνα έχει ολοκληρωθεί;
Γεροντόπουλος: Αυτό το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Όλα έχουν τελειώσει. Είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε πλέον από τους φίλους μας τους Αυστραλούς. Είδα εδώ και την Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Τζένη Μπλούμφιλντ στην οποία επίσης εξήγησα ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία μαζί τους”.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε πριν από 43 περίπου ημέρες και στο διάστημα αυτό καμία εξέλιξη δεν είχε το όλο ζήτημα, προφανώς γιατί η πλευρά της Αυστραλίας δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Υφυπουργού. Τώρα διαρρέονται από αυστραλιανής πλευράς αιτίασεις δεικτών ανεργίας…