Σάλος στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια – Το ΠΑΣΟΚ επιμένει και καταθέτει δική του τροπολογία την Παρασκευή

Σε κατάθεση δικής του τροπολογίας για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών θα προσωρήσει αύριο, Παρασκευή, το ΠΑΣΟΚ, με εισηγήτή τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Οι αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσει η σχετική τροπολογία που προωθούσε η κυβέρνηση, μετά τις δυο καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη νομοθετική παράλειψη να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να προσωρήσει το θέμα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

“Ολίγον συγκλονισμένοι με τους αφορισμούς Σεραφείμ”

Παράλληλα, σχολίασε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς για αφορισμούς βουλευτών που θα ψηφίσουν την τροπολογία, λέγοντας ότι: “Είμαι εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Διάβασα δημόσια παρέμβαση μητροπολίτη ότι όσοι στηρίξουμε την ένταξη ομοφύλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης θα μας αφορίσει. Δεδομένου πως εμείς προτιθέμεθα να στηρίξουμε αυτή την πρόταση, είμαστε ολίγον συγκλονισμένοι και για αυτό θα είμαι και πολύ σύντομος”.

Και πρόσθεσε: “Με κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Παιδείας και του υπουργού Οικονομικών ορίζεται πως θα αποφασίζονται οι διαχειριστικοί έλεγχοι σε νομικά πρόσωπα του παρόντος νόμου για τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που διέπουν τη νομιμότητα της διαχείρισής τους.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξαιρέσουμε την Εκκλησία από τη σχετική διάταξη. Εμείς δεν συμφωνούμε σε αυτό. Και δεν νομίζω να το έχει ζητήσει και η ίδια η Εκκλησία. Αρα, ό,τι διέπει όλα τα Νομικά Πρόσωπα, διέπει και την Εκκλησία. Σε αυτό είμαστε κάθετοι, κύριε υπουργέ, και ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή τη διάταξη”.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ξεκαθάρισε με σαφή και απόλυτο τρόπο πως σκοπεύει να αφορίσει όσους βουλευτές της περιοχής του, της Α΄ Πειραιώς δηλαδή, ψηφίσουν την διάταξη που νομιμοποιεί την συμβίωση μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Ανάμεσα στους βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας είναι και ο κατεξοχήν επίσημος συνομιλητής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αποσύρθηκε η διάταξη που εξαιρούσε την Εκκλησία

Μετά τη σαφή στάση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, απέσυρε τη σχετική διάταξη-εξαίρεση της Εκκλησίας από τους φορείς που εμπίπτουν στην ΚΥΑ για τον έλεγχο τήρησης νομιμότητας στη διαχείρισή τους. Δεν παίρνει θέση ο Χ. Αθανασίου
Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι περιμένει να μελετήσει το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης για να πάρει θέση.

Κατά την συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και απαντώντας σε αιτιάσεις φορέων, περί καθυστέρησης προσαρμογής της χώρας μας στις κοινοτικές αποφάσεις σε ότι αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν παίρνει θέση καθώς θα πρέπει να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να την μελετήσει και να δει ποιες είναι οι παραδοχές.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το αστικό δίκαιο. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς είναι διφορούμενες οι εκδοχές που μας έρχονται, θα γίνει εσωτερική διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν πάρει θετική θέση και θα αποφασίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί

Την έντονη αντίδρασή του για το πάγωμα της υιοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

“Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί. Μετά τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την πρότασή της για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, παρότι αυτό δεν τους αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: “Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν επίσης προσκολλημένοι στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παγιώνει τις διακρίσεις.

Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να συμβιβαζόμαστε με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η ΝΔ το 2008. Τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά.

Ακριβώς γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου για τη θέσπιση ενός Νέου Συμφώνου Συμβίωσης που θα παρέχει πλήρη δικαιώματα τόσο σε ομόφυλα όσο και σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν δημόσια θέση και να απαιτήσουν να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για το Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα.”

Πηγή:NewsIt.gr