Φορολογικά και ομόλογα απασχολούν και την Ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πληροφορίες θέλουν να αλλάζει το τοπίο στα φορολογικά το νέο έτος 2014, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αλλαγές αυτές εκτός του επιπλέον φόρου που θα κοστίσουν στους Έλληνες, να έχουν επίπτωση και στους ομογενείς φορολογούμενους για εισοδήματα που αποκτούν στην πατρίδα.

Ένα από τα πάγια αιτήματα των ομογενών ήταν η απαλλαγή φόρου για ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος που προκύπτει στην γενέτειρα. Τούτο διότι οι ομογενείς, σε αντίθεση με ό,τι μέχρι σήμερα συμβαίνει με τους γηγενείς φορολογούμενους,  καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα (ενοίκια κλπ.)

Μία από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές και ανατροπές στα φολολογικά καθέκαστα, αφορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους Έλληνες φορολογούμενους. Επίσης, μελετάται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα εκτινάξουν στα ύψη μόνον τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, αλλά θα αποστερήσουν και την ομογένεια από το αίτημα της απόκτησης αφορολογήτου ορίου καθώς και της απαλλαγής για συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποιούν στην γενέτειρα (επισκευές ακινήτων κλπ.) Τούτο διότι, όπως είναι φυσικό, υπό το άγρυπνο, μάλιστα, “μάτι” της Τρόϊκας, δεν θα ισχύσουν φοροαπαλλαγές μόνον για τους Απόδημους.

Πάντως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς φορολογούμενοι  είναι πολύ περισσότερα και πολύ σοβαρότερα  των πιο πάνω εκτεθέντων.

Αναμένεται δε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να εκδηλωθεί εντός των προσεχών ημερών παρέμβαση, από προσωπικότητα του Απόδημου Ελληνισμού, προς την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενσκύψουν, επιτέλους, πάνω στα προβλήματα αυτά προωθώντας την επίλυσή τους.

Να σημειωθεί ότι η Ομογένεια εμφανίζεται αυτή την ώρα εξαιρετικά ανήσυχη και για τα φορολογικά προβλήματα που έχει στη γενέτειρα, αλλά και για την εξέλιξη στο μέγα θέμα των μικρο-ομολογιούχων οι οποίοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση μετά το “κούρεμα” των αποταμιεύσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε πρόσφατη συνένετυξη που παραχώρησε στην Panhellenic Post ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κυριάκος Γεροντόπουλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται συνολική αντιμετώπιση του θέματος από την ελληνική Κυβέρνηση.
Το Συγκεκριμένο σημείο της συνεντεύξεως του κ. Γεροντόπουλου στην ΡΗΡ έχει ως εξής:
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

<<ΡΗΡ: Κύριε Υπουργέ, θα περάσω σε ένα άλλο θέμα, τους ομογενείς ομολογιούχους. Και πολλές χιλιάδες είναι και πολλά χρήματα έχουν χάσει. Μάλιστα, δεν μιλάμε για επενδυτές. Μιλάμε για αποταμιεύσεις μιας ζωής για τα γεράματα. Και τώρα όλα χάθηκαν… Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος θύμισε την ηθική υποχρέωση που έχει απέναντί τους η Ελλάδα… Πού βρισκόμαστε;

Γεροντόπουλος: Να σας πω κάτι; Για μένα είναι πολύ σημαντικό το θέμα αυτό. Πολλοί Έλληνες στο παρελθόν πήγαν να στηρίξουν τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων και αγόρασαν ομόλογα και με το “¨κούρεμα” έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Υπάρχει η δέσμευση και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών και του οικονομικού επιτελείου, ότι θα βρεθεί λύση.

ΡΗΡ: Πότε;

Γεροντόπουλος: Μένω σ΄αυτό. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω να ανακοινώσω. Δεν θέλω να πω κάτι το οποίο θα δεσμεύσει και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Στέκομαι σ΄αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι αυτοί σ΄αυτούς τους ανθρώπους θα συμπαρασταθούν.

ΡΗΡ: Ξέρετε, στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει και προσφυγές στη Δικαιοσύνη…

Γεροντόπουλος: Αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Τα Δικαστήρια θα αποφασίσουν, αλλά δεν είναι μόνον θέμα Δικαστηρίων. Η απόφαση δεν θα βγεί ατομικά για τ0ν καθένα, αλλά θα ληφθεί μια συνολική απόφαση αποκατάστασης, όπως επίσης, κύριε Μαλασπίνα υπάρχει δέσμευση αποκατάστασης για όλους τους ανθρώπους χαμηλότέρων εισοδηματικών τάξεων οι οποίοι μάτωσαν περισσότερο από την κρίση πλήρωσαν περισσότερο αν θέλετε το μάρμαρο. Και αυτούς τους ανθρώπους έχει πει ο πρωθυπουργός με την πρώτη ευκαιρία  θα είναι εκεί, θα συμπαρασταθεί. Και οι ένστολοι που και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχουμε πει από πριν από τις εκλογές.>>