Εγκώμια Σόιμπλε στις ελληνικές προσπάθειες

01_54063071«Καλύτερα από τις προβλέψεις» ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι «αξίζει σεβασμό για τις επιτυχίες της».

«Όποιος δεν δείχνει έστω λίγο σεβασμό γι’ αυτές τις επιδόσεις, δεν είναι σε θέση να συνεκτιμήσει επαρκώς και με αντικειμενικότητα την κατάσταση» σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή «Sueddeutsche Zeitung» και διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είχε – με διαφορά – τα περισσότερα προβλήματα να επιλύσει, αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

«Τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι καλύτερα από ό,τι υποθέταμε, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έγινε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της Ευρωζώνης και στις προοπτικές της, ο Γερμανός πολιτικός κάνει λόγο για ένα ευρώ που «σε αντίθεση με τις προβλέψεις δεν κατέρρευσε και παραμένει σταθερό» και υποστηρίζει ότι «οι χρηματαγορές δεν είναι πλέον ανήσυχες για το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς δεν υπάρχει πια κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης». Κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης δεν συνιστούν, συνεχίζει, ούτε οι πολιτικές κρίσεις που σημειώνονται σε κάποιες χώρες, ενώ αναφέρεται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για να υπενθυμίσει ότι «η Ευρωζώνη έχει βγει από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στην ιστορία της».

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ωστόσο ότι η σημερινή πορεία θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα οράματα, προκειμένου, όπως λέει, να αντιμετωπιστούν οι ευρωσκεπτικιστές. Υποδεικνύει τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα των τελευταίων ετών και επισημαίνει ότι «ξαφνικά οι αγορές ανακάλυψαν ότι η Ευρώπη συνιστά πολύπλοκο οικοδόμημα», για να καταλήξει λέγοντας ότι «αποδείξαμε ότι ακόμη και η πολύπλοκη δόμηση της Ευρώπης μπορεί να έχει επιτυχία».