Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Δεκεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων υπό το φως και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μετά την δήλωση του Διοικητή της ΚΤ για το κλείσιμο λογαριασμών Κυπρίων στο ΗΒ  είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Δεν έκλεισαν οι λογαριασμοί» και γράφει ότι ο έλεγχος που έγινε ήταν ρουτίνας και προβλέπεται από οδηγίες των εποπτικών αρχών στη Βρετανία και ότι ζητούνται εξηγήσεις από τον Διοικητή για τη δήλωσή του στη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι η ΑΗΚ ζητά εξαίρεση από το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων και προβάλλει τη στάση εργασίας και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις Λιλλήκα για ενδεχόμενη συνεργασία με ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές και την τοποθέτηση Ομήρου.

«Υψηλά βολτ κτυπούν τις ιδιωτικοποιήσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρει ότι εν μέσω αντιδράσεων το Υπουργικό συζητά τον οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Γίνεται αναφορά και στη στάση εργασίας της ΑΗΚ και τις συναντήσεις με τον ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι ήταν παρεξήγηση τελικά οι ύποπτοι λογαριασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι ο Διοικητής δηλώνει ότι οφείλεται σε παρανόηση η εντύπωση που δόθηκε ότι πρόκειται για ύποπτους λογαριασμούς που έκλεισαν. Σε άλλο δημοσίευμα η «Σ» αναφέρεται σε στοιχεία της ΕΚΤ με βάση τα οποία τα δανειστικά και στεγαστικά επιτόκια παρουσίασαν αύξηση στην Κύπρο τον Οκτώβριο και είναι από τα ψηλότερα στην ΕΕ.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Φιάσκο οι 110 λογαριασμοί» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι έλεγχοι που έγιναν ήταν ρουτίνας και ότι από τους 110 λογαριασμούς έκλεισαν οι δέκα που ήταν ανενεργοί ή είχαν καταθέσεις έως 50 ευρώ. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Επιτρόπου Φούλε για το Κυπριακό και την επανάληψη των συνομιλιών σε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες. Ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ διέκοψε συνεδρίαση του ΔΣ και ‘έδιωξε’ όλα τα μέλη γιατί δεν ενέκριναν κονδύλι για πληρωμή άλλων νομικών συμβούλων πέραν του Αλέκου Ευαγγέλου, και συγκεκριμένα του Αλέκου Μαρκίδη.

«Αλτ στο ξεπούλημα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων τους και ότι το ζήτημα των ιδιωτικοποίησεων πονοκεφαλιάζει την συγκυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται σε εκρηκτικό κλίμα στην εκπαίδευση με αφορμή την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών και προβάλλονται οι δηλώσεις του Χρίστου Χριστοφίδη για το θέμα. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλεται η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ υπό τον ΓΓ στην κατεχόμενη Καρπασία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Διχάζει τους γιατρούς το θέμα της δωρεάς οργάνων» αναφέρεται στα όσα ακούστηκαν χθες σε δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο Υγείας για τους πτωματικούς και άλλους δότες και τις διιστάμενες απόψεις των γιατρών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας ότι όλοι έχουμε ευθύνη για τις φτωχές επιδόσεις των μαθητών στην Κύπρο. Αλλού γίνεται αναφορά στο συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης ενός μάγειρα από τη Νιγηρία ο οποίος έμεινε παγιδευμένος για 72 ώρες σε βάθος εκατό ποδών στον Ατλαντικό ωκεανό.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily” με τίτλο «Χωρίς αξία» αναφέρει ότι τίποτε το ύποπτο δεν υπάρχει με τους 110 λογαριασμούς στο ΗΒ, ότι απλώς έκλεισαν 10 λογαριασμοί που κρίθηκαν ως ανενεργοί και ότι δεν υπήρχε υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αλλού γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ εμπλέκεται σε σκάνδαλο κατασκοπείας όταν ήταν ΥΠΕΞ της Αυστραλίας. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία οι ρυθμοί ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία παρουσίασαν μείωση το τρίτο τρίμηνο.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)