Τζαμί κάτω από την Ακρόπολη θέλει ο Ερντογάν!

Σε …αναβάθμιση των «διεκδικήσεών» του με «απαίτηση» να λειτουργήσει και άλλο, δεύτερο, τζαμί στην Αθήνα, προκειμένου να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προχωρά συστηματικά ο κ. Ερντογάν.

Και αυτό καθώς είναι πλέον φανερό σε αναλυτές στην Αθήνα ότι εντάσσει στο προεκλογικό του παιγνίδι μια σειρά  θεμάτων που μας ενδιαφέρουν ως χώρα ( όπως πχ την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί), προκειμένου  να ικανοποιήσει τα χαμηλότερα των ενστίκτων των φανατικών ισλαμιστών οπαδών και ψηφοφόρων του  και να αντιμετωπίσει την άνοδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP!

Έτσι πέραν από την απαράδεκτη για την Ελλάδα και την Διεθνή κοινότητα προσπάθεια της Άγκυρας να διασυνδέσει υπό μορφή «αμοιβαιότητας» το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του υπό κατασκευή – νέου – τζαμιού στην Αθήνα, τώρα βάζει ως στόχο την αναστήλωση-λειτουργία και άλλου, του τεμένους Φετχιγιέ, στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη!

XALKI

Η κίνηση είναι …κουτοπόνηρη και …ανατολίτικη: Αφού  πλέον Κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών ανέλαβε την κατασκευή του τεμένους στο Βοτανικό και η υπόθεση ξεμπλοκάρει και υλοποιείται ο ελληνικός σχεδιασμός, αυτό έπαψε πια να είναι «διεκδίκηση» και μπαίνει σε εφαρμογή το 2ο βήμα: «Πριν ανοίξει το τέμενος Φετχιγιέ στην Αθήνα, δεν θα επιτρέψουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη», διαμήνυσε η Άγκυρα δια του Αντιπροέδρου Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και βουλευτή Κωνσταντινούπολης κ. Μετίν Κιουλούνκ.

Κατηγορούν ως «κράτος εκκλησίας”την Ελλάδα

Ο κ. Κιουλούνκ, που μίλησε στην πόλη Witten στη Γερμανία, είπε πως δεν περιμένουν δικαιοσύνη και κατανόηση από την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι είναι «κράτος εκκλησίας»!

Ο κ. Κιουλούνκ υποστήριξε ότι στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι, στο Σκούταρη και στο Μεσοχώρι και σε άλλα πολλά σημεία, βρίσκονται δίπλα-δίπλα οι συναγωγές, οι εκκλησίες και τα τεμένη και πρόσθεσε βάζοντας και άλλους «όρους»: «Όσο η Ελλάδα δεν τηρεί την υπόσχεση που έδωσε στη Λωζάννη και όσο δεν πραγματοποιεί βήμα αναφορικά με το τέμενος Φετχιγιέ στην Αθήνα, να μην αμφιβάλλετε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει βήμα αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Όσο δεν πραγματοποιεί η Ελλάδα κανένα βήμα για τους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη, η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει κανένα βήμα εξαιτίας του οποίου θα θιγούν οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη».

Βεβαίως να σημειωθεί ότι  το δρόμο είχε ανοίξει τόσο παλιότερα όσο και στις αρχές Οκτωβρίου ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός που είχε πει χωρίς να δοθεί τότε μεγάλη σημασία: «Δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

Ποιο είναι το τζαμί της Ρωμαϊκής αγοράς

tza1238133

Τι είναι όμως αυτό το τέμενος που αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για την Άγκυρα και το ποιο η Ελλάδα έχει εντάξει στα σχέδια αναστηλώσεων σε αρχαιολογική βάση; Το τζαμί Φετχιγιέ, διαβάζουμε, βρίσκεται εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Εξ αιτίας της προσωνυμίας του, αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι από την εποχή του Φατίχ, του Πορθητού Μωάμεθ Β΄, ο οποίος το 1458 κατέλαβε την Αθήνα. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως απέδειξαν ότι υπήρχε ένα τέμενος κατασκευασμένο πάνω σε προγενέστερο βυζαντινό ναό, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το συγκεκριμένο του 17ου αιώνα.

Έτσι επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται μάλλον για κτίσμα της περιόδου 1668-70, δηλαδή σχετίζεται με την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Υπάρχουν επίσης αναφορές , ότι το τζαμί χτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη βυζαντινή Εκκλησία, που πιθανόν να αποτελούσε τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηναίων, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (Δουκάτο Αθηνών 1205-1458), μέχρι την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς!

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB