Απορρίφθηκε κατηγορηματικά η επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

samaras-arvanitopoulos-660Τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την επίλυση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ωστόσο, απορρίφθηκε κατηγορηματικά, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας.

Ανοίγει το ΕΜΠ – Νέα απεργία στο ΕΚΠΑ

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΘνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παντώς, αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και από Δευτέρα επιστρέφουν στην εργασία τους. Ήδη όμως στο ΕΜΠ λειτουργούν οι έξι από τις εννέα σχολές του Ιδρύματος.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η γενική συνέλευση των εργαζομένων έγινε σε κλίμα έντασης, με την απεργιακή επιτροπή να τάσσεται υπέρ δυο νέων 24ωρων απεργιών, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, και το προεδρείο του συλλόγου να αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο να εργαστούν κανονικά.

Η απόφαση υπέρ της απεργίας ελήφθη διά βοής και περιλαμβάνει επίσης τη συνέχιση του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας με διαπαραταξιακή επιτροπή των υπαλλήλων.

Ενώπιον του εισαγγελέα ο Πελεγρίνης

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εν τω μεταξύ καλείται τη Δευτέρα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος και με την πειθαρχική δίωξη. Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος  τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αναθέτοντας τη διενέργεια των πειθαρχικών ανακρίσεων εις βάρος του, στον σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δημήτριο Πέππα.

Ο κ. Πέππας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει άμεσα τις ανακρίσεις προκείμενου να διαπιστωθεί αν ο κ. Πελεγρίνης έχει διαπράξει ή όχι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αν ευθύνεται δηλαδή για τη συνεχιζόμενη για 13 εβδομάδες μη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο των ανακρίσεων θα κληθεί και ο κ. Πελεγρίνης αλλά και αλλοι παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας ως μάρτυρες. Μεταξύ αυτών θα είναι μέλη της Συγκλήτου αλλά και μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Πελεγρίνης: Δέχομαι αήθη επίθεση

Ο ίδιος ο πρύτανης με νέα δήλωσή του, καταγγέλλει ότι δέχεται «αήθη επίθεση».

«To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια», υποστηρίζει ο Θεδόσης Πελεγρίνης και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή του, «εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται».

«Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πελεγρίνης.

Οι πρυτάνεις καταγγέλλουν εκφοβισμό και διώξεις και στηρίζουν Πελεγρίνη

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» προσθέτουν οι πρυτάνεις.
«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας.
Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγει το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης Χαροκοπείου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Πηγή: iefimerida.gr