Με 153 ΝΑΙ, 142 ΟΧΙ, 1 Παρών και απόντος του Άρη Σπηλιωτόπουλου ενεκρίθη ο Προϋπολογισμός 2014

Αθήνα
Με ψήφους
Με 153 ΝΑΙ, 142 ΟΧΙ, 1 Παρών και απόντος του Άρη Σπηλιωτόπουλου ενεκρίθη, λίγο μετά τις 1 το πρωϊ, ο Προϋπολογισμός 2014.
Τις δαπάνες των Υπουργείων υπεψήφισαν 153, καταψήφισαν 142 και 1 δήλωσε Παρών.
Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπερψήφισαν 153, καταψήφισαν 142 και 1 Παρών.
Ψήφισαν 296 βουλευτές.
Ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν θα παρευρίσκετο στην ψηφοφορία και ότι ψηφίζει “ναι, σε όλα”. Η επιστολή του βουλευτή δεν καταμετρήθηκε στις ψήφους, αφού δεν απουσίαζε δικαιολογημένα (αποστολή της Βουλής).
Αντίθετα, προσμετρήθηκε στις θετικές ψήφους η επιστολή της απουσιάζουσας στις ΗΠΑ σε αποστολή της Βουλής, βουλευτού Επικρατείας  Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Πρωθυπουργός

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για του Προυπολογισμό του 2014. Αμέσως μετά ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία… Για πρώτη φορά, στην ψήφιση του Προυπολογισμού έλαβαν μέρος 297 βουλευτές και όχι 300, καθώς απουσιάζουν οι 3 προφυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγος για μεγάλες ανατροπές από την ψήφιση του προϋπολογισμού το 2013 και για μεγαλύτερες ανατροπές που θα έρθουν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014.

“Η χώρα μας δε θα χρειαστεί δανεικά για να βγάλει τις ανάγκες της μετά από πολλά χρόνια” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαράς η πρώτη ανατροπή θα είναι “η αποδέσμευση από το μνημόνιο” που επιθυμούν όλοι.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξάλειψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας από την ερχόμενη χρονιά.

“Η Ελλάδα δε χρεοκόπησε παρότι εσείς κάνατε ότι μπορούσατε γι’ αυτό” απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα επίσης δεν χρεοκόπησαν συμπλήρωσε.

Τσίπρας

Ο αρχηγός της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Βούλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Σήμερα συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι άραγε μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας», τόνισε πριν λίγο στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Δήλωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το Μνημόνιο ήταν μια τραγωδία για τη χώρα. “Το μνημόνιο δεν είναι το ευτυχέστερο κείμενο όπως είπε ο Στουρνάρας αλλά κατέστρεψε τη χώρα και θα μείνει στην ιστορία! Η χώρα ολόκληρη βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό” είπε.

«Μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Μα ποιον ακριβώς σώσατε;», αναρωτήθηκε.

“Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι στη χώρα είναι ένα εκατομμύριο περισσότεροι, από τους εργαζόμενους.. 4,6 εκ. άνθρωποι είναι στο σύνολο οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι όταν οι εργαζόμενοι είναι 3,6 εκατομμύρια είπε ο ίδιος.

“Το success story είναι φύκια και μεταξωτές κορδέλες”

Και συνέχισε λέγοντας “κάποιοι δηλώνουν και οι υπερήφανοι… θεωρούν πως έχουν φέρει τη χώρα στο σωστό δρόμο!”.

“Για να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε το ευρώ από την Ελλάδα” σημείωσε.

“Οι πλειστηριασμοί είναι σχέδιο της τρόικας… για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους” και “ν’ αλλάξει χέρια η χώρα”.”

Πρότεινε διαγραφή του χρέους και είπε “δε χρωστάμε μόνο εμείς προς τρίτους, χρωστάνε και τρίτοι προς εμάς”.

“Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην δίκαιη έξοδο από την κρίση και ανασυγκρότηση της χώρας. Σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και βιώσιμο πλεόνασμα”.

Αναφέρθηκε στη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας “τα κουκουλώσατε.. Βγάλατε μονο τον Παπακωνσταντίνου να φταίει! Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εισπραχτεί από τη λίστα Λαγκάρντ”. Το ίδιο ανέφερε και για τις offshore εταιρίες.

“Κλείνετε νοσοκομεία και πανεπιστήμια ενώ δώσατε εκατομμύρια για συμβούλους…” τόνισε.

“Σας καλωσορίζουμε στο ρεαλισμό κ. Στουρνάρα”

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του τόνισε επίσης: “Θα διαπραγματευθούμε μια βιώσιμη λύση για να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους. Εμαθα ότι το είπατε και εσείς κ. Στουρνάρα στην Λιμπερασιόν. Σας καλωσορίζουμε στον ρεαλισμό. Το success story είναι φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή: Διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου και ρήτρα ανάπτυξης”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει την τρόικα”

Αφού παρούσιασε συνοπτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της χώρας και για “βιώσιμο” πλεόνασμα, ολοκλήρωσε την ομιλί ατου λέγοντας “Αυτός ο προϋπολογισμός δε θα αναθεωρηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες από την τρόικα αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα”.

———————————————————————————————————————————————————————-

Νωρίτερα

Η ανίστροφη μέτρηση για τη μάχη των αρχηγών ξεκίνησε, με τον Πρωθυπουργό να ολοκληρώνει την πενθήμερη διαδικασία συζήτησης του προυπολογογισμού με την ομιλία του λίγο πριν τα μέσανυχτα, οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Και σήμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πρωταγωνιστής ήταν τα άδεια έδρανα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, εξαντλήθηκε σχεδόν ο κατάλογος των ομιλητών, ενώ άλλες χρονιές γινόταν μάχη για το ποιος θα πρωτομιλήσει με κάποιους πάντα να έμεναν με το παράπονο, καθώς δεν προλάβαιναν να τοποθεηθούν επί του κορυφαίαου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

Σαμαράς και Τσίπρας αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με φόντο το πρωτογενές πλεόνασμα, την απελεθεύρωση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, τους φόρους, τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και όχι μόνο.

Να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά, στην ψήφιση του Προυπολογισμού θα λάβουν μέρος 297 βουλευτές και όχι 300, καθώς απουσιάζουν οι 3 προφυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Δραγασάκης: “Ας έρθει κάποιος υπουργός στη Βουλή! Τον προϋπολογισμό συζητάμε”

Με τον κατάλογο των ομιλητών να εξαντλείται και στις 5 το απόγευμα να έχουν απομείνει μόλις 5 βουλευτές για να μιλήσουν, ο πρόεδρος της Βουλής Γ Δραγασάκης έκανε για δεύτερη φορά παραίνεση επισημαίνοντας την απουσία των υπουργών! Νωρίτερα το απογευμα του Σαββάτου, στην Ολομέλεια ήταν μόνο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος έχει μιλήσει από χθες. Ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε επίσης «Δεν θα είναι ωραίο να μιλάνε μεταξύ τους Υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί».

Έκαναν διάλειμμα γιατί δεν εξαντλήθηκαν οι ομιλητές!

Νωρίτερα η απουσία υπουργών και ομιλητών από την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014, υποχρέωσε το Προεδρείο να κάνει ολιγόλεπτη διακοπή. Πιο συγκεκριμένα, όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχαν στη Βουλή άλλοι υπουργοί για να πάρουν το λόγο κι έτσι ο Πρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκγς ανακοίνωσε ότι θα γίνει “ολιγόλεπτο διάλειμμα” μέχρι να έρθει υπουργός!

ΣΑΜΑΡΑΣ

Στο καφενείο της Βουλής είχε μια χαλαρή συνάντηση με 30 και πλέον βουλευτές του κόμματός του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε εκεί με την ευκαιρία της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 που ψηφίζεται το Σάββατο τα μεσάνυχτα.Μάλιστα μετά την κουβέντα με τους «γαλάζιους» βουλευτές ο κ. Σαμαράς εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού δεν κάθισε στο πρωθυπουργικό έδρανο, αλλά στα ορεινά της αίθουσας με βουλευτές.Εν μέσω γκρίνιας, δυσφορίας και ενστάσεων των «γαλάζιων» βουλευτών για τα καυτά θέματα του ενιαίου φόρου ακινήτων και της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που έπονται του προϋπολογισμού, ο κ. Σαμαράς φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να τους διαβεβαίωσε ότι όλα θα είναι καλά τόσο με την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, όσο και με το υπό διαπραγμάτευση θέμα των πλειστηριασμών.Παράλληλα, τους μετέφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας εν όψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αναφέρθηκε στο θέμα αυτό δηλώνοντας αισιόδοξος, λέγοντας μάλιστα στους παριστάμενους βουλευτές του ότι το κλίμα που συνάντησε στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα θετικό.Αναφέρθηκε όμως και σε άλλα ζητήματα όπως πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα είναι μεγαλύτερο από το υπολογιζόμενο, κάτι, που θα σημαίνει ότι θα είναι και μεγαλύτερο το ποσό εκείνο που θα κατευθυνθεί προς την ανακούφιση των ασθενέστερων, όπως είπε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.Επίσης, αναφέρθηκε και στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τους αυτοκινητόδρομους, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακό μέγεθος σε σχέση κυρίως με το ζήτημα της ανεργίας.Στην πρωθυπουργική παρέα βρέθηκαν μαζί με τον κ. Σαμαρά και ο στενός συνεργάτης του Χρ.Λαζαρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ.Βορίδης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Αθ.Μπούρας και πολλοί βουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ