Ελεύθερος φρουρός του Άουσβιτς

Ο 94χρονος Χανς Λίπσις, ο οποίος κατηγορείται ότι εκτελούσε καθήκοντα φρουρού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης-θανάτου του Άουσβιτς, αφέθηκε ελεύθερος και θεωρείται απίθανο να δικαστεί λόγω της μεγάλης ηλικίας του, όπως ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο της Γερμανίας.

Ο Λίπσις, γεννημένος στη Λιθουανία, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά απελάθηκε ξανά στη Γερμανία, είχε δηλώσει πέρυσι σε δημοσιογράφο ότι ήταν απλώς μάγειρας στο Άουσβιτς.

Το δικαστήριο του Ελβάγκεν, 200 χλμ. νοτιοανατολικά της Φραγκφούρτης, ανακοίνωσε ότι ο Λίπσις έχει εμφανίσει τις πρώτες ενδείξεις γεροντικής άνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι «κατά πάσα πιθανότητα ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να κατανοήσει επαρκώς μια ποινική δίκη αυτής της κλίμακας, αυτής της περιπλοκότητας και αυτής της χρονικής διάρκειας κι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να υπερασπισθεί επαρκώς τον εαυτό του απέναντι σε τόσο σοβαρές κατηγορίες».

Ως αποτέλεσμα, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα ήταν νόμιμο να δικαστεί με την κατηγορία της συναυτουργίας σε χιλιάδες δολοφονίες. Διατάχθηκε η άμεση απελευθέρωσή του.

Μια δίκη μπορεί να πραγματοποιηθεί στην απίθανη περίπτωση που η υγεία του βελτιωθεί, διευκρίνισε το δικαστήριο. Οι αρχές στη Γερμανία κάνουν μια τελευταία προσπάθεια προκειμένου να δικαστούν και να καταδικαστούν πρώην φρουροί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, μετά την ιστορική μεταστροφή στη στάση των δικαστικών αρχών. Προηγουμένως, ήταν απαραίτητο να παρουσιάζονται στο δικαστήριο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που αποδείκνυαν τις δολοφονίες. Τώρα, ακόμα και το γεγονός ότι κάποιος εργαζόταν σε στρατόπεδο θεωρείται πως αρκεί για να αποδειχθεί η ενοχή του.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι όποιες κι αν ήταν οι πράξεις του Λίπσις στο Άουσβιτς, συνέβαλε να καταστούν δυνατές και να διαπραχθούν οι χιλιάδες δολοφονίες κρατουμένων από τους φρουρούς στο σύνολό τους.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα έρευνας για εγκλήματα πολέμου στη Γερμανία ζήτησε από τοπικούς εισαγγελείς να προχωρήσουν στη σύλληψη και τη δίκη 30 άλλων πρώην φρουρών με ανάλογες κατηγορίες.

Ο Λίπσις συνελήφθη στις 6 Μαΐου κι έκτοτε κρατείτο σε μια φυλακή κοντά στη Στουτγκάρδη. Το δικαστήριο του Ελβάγκεν στήριξε την απόφασή του στον τρόπο που συμπεριφερόταν ο Λίπσις στις ακροαματικές διαδικασίες και στην έκθεση ψυχιάτρου που υποστήριζε ότι οι ικανότητες συγκέντρωσης και βραχυπρόθεσμης μνήμης είχαν σημαντικά μειωθεί, με μεγάλες αυξομειώσεις ημέρα με την ημέρα. Υπό συνθήκες άγχους και πίεσης, ο Λίπσις αποπροσανατολίζεται.

Ο Λίπσις, τον οποίο είχαν στρατολογήσει οι Ες-Ες κατά τη διάρκεια του πολέμου ως βοηθητικό, δεν έχει αρνηθεί ότι βρισκόταν στο Άουσβιτς, αλλά υποστηρίζει ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα μάγειρα.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Λίπσις εκτελούσε καθήκοντα φρουρού στο Άουσβιτς, από το 1941 ως το 1943, σε μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας 12 συρμοί τρένων γεμάτοι με χιλιάδες Εβραίους έφθασαν στο στρατόπεδο θανάτου στην κατεχόμενη Πολωνία. Την περίοδο εκείνη η ναζιστική Γερμανία προχωρούσε πλέον στην εξόντωση των Εβραίων σε τεράστια κλίμακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ