Έξοδο από το ευρώ ζητά η Αριστερή πλατφόρμα Λαφαζάνη

Σε έξοδο από το ευρώ επιμένει η μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχοντας καταθέτοντας χωριστό κείμενο με στοιχεία κριτικής -σε σχέση με το κείμενο που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς-, εμμένει στην έξοδο από το ευρώ

“Η επιλογή του ευρώ έχει καταστεί επιλογή ένταξης στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και κηδεμονίας. Σήμερα που οι αυταπάτες διαλύονται φαίνεται καθαρά πως η Ευρωζώνη είναι μια ζώνη νομισματικής και οικονομικής κηδεμονίας του Γερμανικού κατεστημένου, στην οποία η νομισματική και η οικονομική πολιτική υπερκαθορίζονται από τα ιδιοτελή συμφέροντα του μεγάλου Γερμανικού κεφαλαίου και των κυρίαρχων καπιταλιστικών κύκλων της ΕΕ. Η επιλογή του ευρώ δεν είναι μια επιλογή ουδέτερου νομίσματος, όπως φαντασιώνονται κάποιοι κύκλοι, αλλά επιλογή ενός σκληρού και άγριου μονεταριστικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος, το οποίο διαμορφώνεται ερήμην των λαών και με ολοκληρωτικές υπερεθνικές μεθόδους από τη στενή «συμμαχία» των κεφαλαιακών ελίτ κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμαχία, βεβαίως, που μέσα στην κρίση και τα αδιέξοδα διαπερνάται όλο και περισσότερο από σφοδρές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις” αναφέρεται στο κείμενο.

Τονίζεται ακόμη: “Η ευρωζώνη και η ΕΕ εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται. Αν ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός δεν επιδέχονται επαναθεμελίωσης και επανίδρυσης προκειμένου να μετατραπούν στο αντίθετό τους, πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ένα συμμαχικό μπλοκ καπιταλιστικών χωρών, εντός του οποίου κυριαρχεί ο «νόμος» της ασύμμετρης πορείας των καπιταλιστικών οικονομιών και ανάπτυξης των κινημάτων. Η άλλη Ευρώπη ως στόχος της αριστεράς, αποκτά νόημα μόνο με όρους ρήξης και ανατροπής της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ με στόχο τον σοσιαλισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα. Και αυτά μπορούν να προκύψουν, αν μια χώρα ή ομάδα χωρών ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη και της σύγκρουσης με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ, για να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα προοδευτικών και σοσιαλιστικών μετασχηματισμών που εκ των πραγμάτων θα επιφέρει και ένα ντόμινο ανατροπής συνολικά της Ευρωζώνης και της ΕΕ για μία άλλη Ευρώπη προοδευτική και σοσιαλιστική”.

Τονίζεται ακόμη ότι: “Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος αποφάσισε να δοθεί η μάχη για την εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στο πλαίσιο του συνθήματος «καμία θυσία για το Ευρώ». Η απόφαση του συνεδρίου δεν υιοθέτησε καταστροφολογικού τύπου εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο εξόδου από την ζώνη του ΕΥΡΩ. Θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να ερευνήσει το κόμμα τις συνέπειες από το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι”.

Πηγή:News.gr