Έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αθήνα

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τρίτη, το πρωί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρωτοβουλία του πρύτανη Θ.Πελεγρίνη και αντικείμενο τη λειτουργία του Ιδρύματος, την ώρα που οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία τους, παρά την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ομοσπονδία του κλάδου, και ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε τμήματα του ΕΚΠΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Πολλά τμήματα του ΕΚΠΑ παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ ομάδα φοιτητών και διοικητικών εμπόδισε τη Δευτέρα την έναρξη των μαθημάτων στη Νομική, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του τμήματος Θ.Φορτσάκης. Η σχολή παραμένει κλειστή και σήμερα.

Ωστόσο, στο τμήμα Ιατρικής ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ μαθήματα έγιναν τη Δευτέρα σε εργαστηριακούς χώρους της Φαρμακευτικής Σχολής και στη Γυμναστική Ακαδημία.

Υπό κατάληψη παραμένουν και τρία τμήματα του Πολυτεχνείου. Στο ΕΜΠ οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, ενώ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ έλαβαν κατά πλειοψηφία (περίπου τα 2/3) την απόφαση για συνέχιση της απεργίας έως την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για σκόπιμα λάθη διοικητικών υπαλλήλων κατά την απογραφή για τη διαθεσιμότητα, η ΓΑΔΑ έστειλε τη Δευτέρα έγγραφο στο προεδρείο του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ ζητώντας τα πρακτικά της συνέλευσης στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και «τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της απεργιακής επιτροπής».

Η απεργιακή επιτροπή με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «ανάμιξη της εισαγγελικής αρχής στη λειτουργία του συλλόγου κατά τη διάρκεια της απεργίας» ως «πρωτοφανή ποινικοποίηση μιας τρίμηνης κινητοποίησης» και ζητά από το προεδρείο του συλλόγου να καταδικάσει την παρέμβαση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πειθαρχικού ελέγχου του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Πελεγρίνη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας όρισε στο πειθαρχικό συμβούλιο ένα μέλος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ορίστηκε η πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, υποψήφια της ΝΔ (5η στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) κατά τις διπλές εκλογές του 2012 και γνωστή για τις σκληρές πολιτικές θέσεις της.

 

Την ίδια ώρα, την ανάκληση της απόφασης παραπομπής του πρύτανη του Ιδρύματος στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ζήτησε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

«Η ενέργεια της παραπομπής του κ. Πελεγρίνη -που μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο- καταδικάζεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, συνεπώς και από την ΠΟΣΔΕΠ, αφού χρησιμοποιείται προσωπικά από τον Υπουργό Παιδείας ως σωσίβια λέμβος για τη συγκάλυψη των τεράστιων πολιτικών ευθυνών του, οι οποίες προκύπτουν από την πλήρη αποτυχία του σε σειρά σημαντικών ζητημάτων στο χώρο ευθύνης του» αναφέρεται στην απόφαση.

 

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ