Το πρώτο 6μηνο του 2014 η υπογραφή με την Αυστραλία για την “work and holiday visas”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Αθήνα είναι από μήνες έτοιμη να υπογράψει την αμοιβαία συμφωνία παροχής τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας σε Έλληνες και Αυστραλούς πολίτες νεαρής ηλικίας και περιμένει την πλευρά της Αυστραλίας.  Αυτό επιβεβαιώνουν, με δηλώσεις τους στην Panhellenic Post.com, και οι δύο αρμόδιοι Υφυπουργοί Εξωτερικών, ο πρώην κ. Κων. Τσιάρας και ο νυν κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, που χειρίστηκαν, από ελληνικής πλευράς, την υπόθεση αυτή μέχρι σήμερα.

Το θέμα εγέρθηκε από πρόσφατο δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας της Αυστραλίας, “Νέος Κόσμος”,  (28-30 Νοεμβρίου) σύμφωνα με το οποίο η καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας μοιάζει να οδηγεί σε πιθανό ναυάγιο με “ελληνική υπαιτιότητα”…

Ωστόσο, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του  Έλληνα Πρέσβη στην Καμπέρα κ. Χαράλαμπου Δαφαράνου (με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου) στον “Νέο Κόσμο”, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη η δε Συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Για το ζήτημα που ανέκυψε ως προς το χρόνο διαπραγματεύσεων και την πορεία τους,  η Panhellenic Post αναζήτησε στην Αθήνα,  την άποψη των δύο κυβερνητικών στελεχών,  που χειρίστηκαν την υπόθεση. Του Υφυπουργού  Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου και του πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Κων. Τσιάρα. Και οι δύο διαβεβαίωσαν την Panhellenic Post  ότι οι όποιες αιτιάσεις για ευθύνη της ελληνικής πλευράς, από όπου και αν προέρχονται, δεν ευσταθούν. Οι δύο υπουργοί, όπως είχαν και σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει, με συνεντεύξεις τους, στην Panhellenic Post,  ενημέρωσαν σχετικά δια της διπλωματικής οδού εγκαίρως την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την υπογραφή της συμφωνίας.  Και τα δύο μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι έχουν μεταφέρει το μήνυμα αυτό δια της επισήμου διπλωματικής οδού, δηλαδή δια της Πρέσβεως της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Πολυξένης  Μπλούμφιλντ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν παραχωρήσει παλιότερα συνεντεύξεις στην Ρanhellenic Post, στις οποίες, μάλιστα, αναφέρθηκε η συνάδελφος ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, στο εν λόγω ρεπορτάζ της. (Συνένετυξη Γεροντόπουλου https://www.panhellenicpost.com/archives/69917 -Συνέντευξη Κων. Τσιάρα, Αύγουστος 2012).

Η Δήλωση Τσιάρα

Ο κ. Τσιάρας, μιλώντας την Παρασκευή (6 Δεκεμβρίου 2013) στην Panhellenic Post, αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα ευθύνεται για την καθυστέρηση. «Τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που έγινε ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, τον Ιούνιο, οι διαδικασίες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είχαν ολοκληρωθεί.  Ουσιαστικά αναμέναμε την πλευρά της Αυστραλίας, κάτι το οποίο είχαμε επιβεβαιώσει και είχαμε συμφωνήσει και με την Πρέσβειρα της Αυστραλίας κα Μπούμφιλντ», δήλωσε.

Αναφορικά με τα περί εκλογών στην Αυστραλία και εισηγήσεων του Έλληνα Πρέσβη κ. Χαράλαμπου Δαφαράνου που -κατά το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας- αποτέλεσαν “αιτία” καθυστέρησης της ελληνικής πλευράς,  ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών είπε στην ΡΗΡ ότι  δεν δέχθηκε παρόμοιες εισηγήσεις και πως, σε κάθε περίπτωση, «αυτό αφορούσε τους Αυστραλούς και όχι εμάς. Αυτοί καθυστερούσαν λόγω των δικών τους εκλογών, όχι εμείς.  Αυτοί ήθελαν να βγει η νέα κυβέρνηση».

Ο κ. Τσιάρας διέψευσε επίσης -«ούτε γι αστείο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του-, ότι η ελληνική πλευρά έθεσε «βέτο» για τον αριθμό των θεωρήσεων που θα εγκρίνονταν.  «Εμείς θέλαμε περισσότερους, για να λέμε τα πράγματα με τ΄όνομά τους, αλλά από τη στιγμή που οι Αυστραλοί ξεκαθάρισαν ότι δοκιμασατικά θα υπογραφάμε για 500 δεν είχαμε λόγο να πούμε εμείς ότι δεν το δεχόμαστε ή ότι δεν το κάνουμε».

Η Δήλωση Γεροντόπουλου

Από πλευράς του ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή (6 Νοεμβρίου 2013)  όλα όσα είχε πει στην συνέντευξή του ( στην εφημερίδα μας)  διαβεβαιώνοντας ότι “η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία, τελεία και παύλα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο”.

Στο ερώτημα εάν η Αθήνα ήταν έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία και πριν το Ιούνιο του ανασχηματισμού, είπε: “Με αυτή την υπόθεση ασχολούμαι από τον Αύγουστο και μετά. Από το καλοκαίρι και μετά όλα είναι έτοιμα και περιμένουμε τους Αυστραλούς. Για το πριν θα σας μιλήσει ο κ. Τσιάρας”.

Σε ερώτημα εάν ισχύει πάντα η δήλωση ότι σχετικά με την ετοιμότητα της Αθήνας έχει ενημερωθεί επισήμως η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, ο κ. Γεροντόπουλος είπε στην ΡΗΡ: “Όταν ήλθε στο γραφείο μου και συναντηθήκαμε, της το είπα. Είπα στην κυρία Πρέσβη ότι εμείς είμαστε έτοιμοι”.

Η Panhellenic Post έχει απευθύνει μέσω e-mail (6 Δεκεμβρίου 2013) σχετικά ερωτήματα και στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Πολυξένη Μπλούμφιλντ και αναμένει την απάντησή της. (Σημ. ΡΗΡ: Οπότε και θα επανέλθουμε στο θέμα).

Και στην Αυστραλία

Στο μεταξύ, τα γεγονότα “τρέχουν”. Έτσι, σε νεώτερο, σημερινό, δημοσίευμά της (10 Δεκεμβρίου 2013)  η εφημερίδα “Νέος Κόσμος” επανέρχεται στο θέμα, δημοσιεύοντας αφενός μεν την επιστολή διάψευσης του Έλληνα Πρέσβη στην Καμπέρα, κ. Χαράλαμπου Δαφαράνου, αφετέρου δε, δήλωση του εκπροσώπου του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης Scott Morrison, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αυστραλίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της αμοιβαίας συμφωνίας.

Γράφει σχετικά ο “Νέος Κόσμος”:

<<Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας μας, «για την πορεία των διαπραγματεύσεων», ο εκπρόσωπος του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης Scott Morrison, δήλωσε: «Άρχισαν συνομιλίες αξιωματούχων της αυστραλιανής και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αμοιβαία παροχή τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας, κ. Χαράλαμπο Δαφαράνο, και διαπιστώθηκε πρόοδος. Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται καθώς θα προοδεύουν οι συνομιλίες>>.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης, κ. Δαφαράνος, στην επιστολή του προς τον «Νέο Κόσμο» (4 Δεκεμβρίου 2013) αντικρούει το δημοσίευμα της 30ης Νοεμβρίου της ίδια εφημερίδος, χαρακτηρίζοντας «ανακριβή την πληροφορία”, ότι η πρεσβεία εισηγήθηκε την αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας και δηλώνει ότι η διμερής συμφωνία θα υπογραφεί «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014».
Η επιστολή του κ. Δαφαράνου προς το «Νέο Κόσμο», όπως την δημοσιεύει  σήμερα (10 Δεκεμβρίου 2013) η ομογενειακή εφημερίδα, έχει ως εξής:
<<Ανέγνωσα μετά λύπης μου το σχόλιο της έγκριτης εφημερίδας σας στο φύλλο της 30ης Νοεμβρίου. Επιτρέψετέ μου να σας αναφέρω ότι βρίσκω τα όσα γράφει ο δημοσιογράφος σας ανακριβέστατα.

Κατ’ αρχήν αναφέρεται σε επιβεβαίωση «φόβων του» για ναυάγιο συνομιλιών. Η σημερινή συνάντησή μου στο Κοινοβούλιο με τον Υπουργό κο Morrison υπήρξε και θερμή και ουσιαστική διαπιστώνοντας κοινή ετοιμότητα Ελλάδος και Αυστραλίας να υπογράψουν το Μνημόνιο work and holiday visas μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Είναι ανακριβές ομοίως το ότι φερόμεθα ότι εισηγηθήκαμε ως Πρεσβεία να μην υπογραφή η συμφωνία προ των αυστραλιανών εκλογών της 7ης Σεπτεμβρίου διότι απλούστατα δεν είχε ολοκληρωθή τότε η εσωτερική διαβούλευση μεταξύ των συναρμοδίων Ελληνικών Υπουργείων.
Αδίκως λοιπόν τυρβάζει ο αρθρογράφος σας. Δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις και χάνει την ουσία. Η ουσία παραμένει μία. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η εσωτερική ελληνική διαβούλευση ενημερώσαμε επίσημα την Αυστραλιανή πλευρά στις 6.9.13 για την ετοιμότητα υπογραφής της συμφωνίας και ζητήσαμε συνάντηση με τον Αυστραλό Υπουργό Μετανάστευσης.

Δεν χρειάζεται νομίζω να τονίσω τη σημασία την οποία η Ελλάδα, όπως και η ομογένεια, αποδίδει στον τομέα της κινητικότητας των νέων>>.

Τις Πταίει;

Υπενθυμίζεται ότι ο “Νέος Κόσμος”,  ανακινώντας το όλο θέμα με δημοσίευμά του την Πέμπτη, 28  Νοεμβρίου και το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, με τίτλο «Η συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας ίσως να μην υπογραφεί ποτέ!», έθετε το ζήτημα της στασιμότητα των διαπραγματεύσεων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική πλευρά καθώς παρέθετε και “αίτημα” της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αυστραλίας (ACTU) να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για παροχή τέτοιων αδειών μέχρι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας των νέων.

Υποστήριζε, μάλιστα, ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, εισηγείτο στην Αθήνα να μην υπογράψει τη συμφωνία πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου, διότι αν κέρδιζε τις εκλογές ο Συνασπισμός των συντηρητικών κομμάτων «θα υπέγραφε συμφωνία με καλύτερους όρους».

Ωστόσο, πέραν της διάψευσης από πλευράς του κ. Δαφαράνου και των Ελλήνων Υφυπουργών του ισχυρισμού αυτού, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα,  διαβεβαίωναν χθες την Panhellenic Post, ότι το χρονικό διάστημα του (περίπου) ενός χρόνου που έχει ανακινηθεί το ζήτημα της υπογραφής Μνημονίου “work and holiday visas”, όπως αποκαλείται, δεν είναι τέτοιο που να λογίζεται ως καθυστέρηση και, μάλιστα, σημαντική. “Συνήθως τέτοιες συμβάσεις απαιτούν διαπραγματεύσεις όχι μόνον μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και “εσωτερικά” με συναρμόδια υπουργεία, οι οποίες διαρκούν πολύ πέραν του ενός έτους”, έλεγαν και πρόσθεταν ότι εάν τελικά η σύμβαση υπογραφεί πριν τη συμπλήρωση δύο χρόνων “θα αποτελεί ρεκόρ χρόνου για παρόμοιες συμφωνίες”.

Την ίδια άποψη είχε εκφέρει και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας, σε παλαιότερες δηλώσεις του στην Panhellenic Post.