Eπίσκεψη Νταβούτογλου στο σύλλογο Ιμβρίων

Την πρώτη του επίσκεψη σε ελληνορθόδοξο σύλλογο στην Αθήνα, το Σύλλογο Ιμβρίων, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στα γραφεία του Συλλόγου στη Νέα Σμύρνη, έπειτα από πρόσκληση των μελών του.

Σε ομιλία που παρέθεσε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διατύπωσε αρκετές φορές πρόσκληση προς τους Έλληνες που κατάγονται από την Τουρκία να επιστρέψουν πίσω στη χώρα και να ζητήσουν την τουρκική υπηκοότητα.

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ακόμη ότι όσοι έχουν τουρκική υπηκοότητα είναι για την τουρκική κυβέρνηση ίσοι πολίτες ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους και επιστρέφονται τα ακίνητά τους, ενώ ακόμα και αυτοί που έχουν χάσει την τουρκική υπηκοότητα θα έχουν την ίδια συμπεριφορά από το τουρκικό κράτος ως πολίτες του.

Ο κ. Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στους Τούρκους που έφυγαν από την Ελλάδα και νιώθουν νοσταλγία γι’ αυτήν. Επίσης, χαρακτήρισε την Ίμβρο, την οποία αποκαλούσε με το ελληνικό της όνομα, το νησί που θα γίνει γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Πάρης Ασανάκης, ζήτησε να ληφθούν μια σειρά από νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που θα επιβάλλουν μια θετική διακριτική μεταχείριση σε όσους κατάγονται από την Ίμβρο, ώστε να μη χαθεί ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός της. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιστροφή σχολικών κτιρίων, την αναστήλωσή τους από το τουρκικό κράτος και την ίδρυση γηροκομείου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς, και ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης.

Την ώρα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον Σύλλογο Ιμβρίων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το κτίριο μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, που φώναζαν συνθήματα για την αναγνώριση των γενοκτονιών των Ποντίων, των Κούρδων και των Αρμενίων.