Η κοινωνική επανάσταση μιας Αιγύπτιας ράπερ

mayam-mahmoudΦορά χιτζάμπ, είναι ράπερ και «τα σπάει». Όχι μόνον στα charts της Αιγύπτου, από την οποία και κατάγεται, αλλά σε ολόκληρη τη συντηρητική κοινωνία που την περιβάλλει. «Κάποιοι λένε ότι δυσφημώ το ισλάμ ή ακόμη κι ότι είμαι άπιστη», λέει με παράπονο στον Guardian η 18χρονη Μαγιάμ Μαχμούντ. Τίποτε όμως από αυτά, τονίζει, δεν ισχύει.

Η μαντήλα είναι προσωπική της επιλογή, εξηγεί. Το ίδιο και οι στίχοι των τραγουδιών της. Τους γράφει μόνη της -για την ακρίβεια ασχολείται με την ποίηση από τα δώδεκα της χρόνια. Και σχεδόν σε όλα τα τραγούδια της έχει κι από ένα μήνυμα να πει κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Το φαινόμενο έχει πάρει εκεί επιδημικές πια διαστάσεις. Σήμερα, το 93,3% των Αιγυπτίων γυναικών έχει πέσει θύμα παρενόχλησης. Ένα μεγάλο μέρος τους έχουν βιαστεί. Και το χειρότερο: συνήθως, είναι αυτές που κατηγορούνται ως θύτες!

«Δεν είμαι εγώ η ατιμασμένη», λέει η Μαγιάμ σε ένα από τα τραγούδια της, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό βοήθησε και η πετυχημένη εμφάνισή της στο τηλεοπτικό σόου «Οι Άραβες έχουν ταλέντο», το περασμένο φθινόπωρο, όπου έφθασε μέχρι και τα ημιτελικά.

Σήμερα, η μαντηλοφορούσα ράπερ -κι απόφοιτος οικονομολόγος από το πανεπιστήμιο του Καΐρου- έχει πια καθιερωθεί στο εγχώριο μουσικό στερέωμα, αποκτώντας μεγάλη απήχηση στους νέους. Μέσα στους τελευταίους μήνες έχει δώσει πέντε συναυλίες. Η ίδια λέει ότι προσπαθεί να μην επηρεάζεται από τη δυτική hip-hop, που ουδόλως την πρεσβεύει.

«Όλοι οι άνδρες ράπερ έχουν στους δίσκους τους κι από ένα τραγούδι που μιλούν για τα κορίτσια και τα ρούχα τους», εξηγεί στο BBC. Γι’ αυτό κι αυτή αποφάσισε να κάνει τον… μουσικό αντιπερισπασμό της!

Με τα τραγούδiα της περιγράφει την κατάσταση των γυναικών, τα προβλήματα και τους φόβους. Και πάντα τις καλεί να βρουν το θάρρος και να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική της, καταγγέλλοντας πια δημόσια κι ανοιχτά όλους όσους τις καταδυναστεύουν.

Δείτε την παρουσία της στο αραβικό talent show

Fortunegreece.com