Οι Καταλανοί λένε ναι για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

RTX116G0-640x400Η πλειοψηφία των Καταλανών επιθυμούν να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους με δημοψήφισμα και θεωρούν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

 

Την περασμένη εβδομάδα, τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα έθεσαν την 9η Νοεμβρίου του 2014 ως προτεινόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η ισπανική κυβέρνηση με τον ισχυρισμό ότι είναι αντίθετο προς το σύνταγμα.

 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας GESOP που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 800 άτομα και δημοσιεύτηκε στην καταλανική εφημερίδα El Periodico, το 74% των Καταλανών θέλουν να έχουν λόγο για τη σχέση τους με την Ισπανία.

 

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις της περιφέρειας της Καταλονίας–μίας πλούσιας βιομηχανικής περιοχής στη βορειοανατολική Ισπανία.

 

Το δημοψήφισμα του 2014 θα έθετε δύο ερωτήματα: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι κράτος;» και «Επιθυμείτε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

 

Μία άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos που δημοσιεύτηκε σήμερα στη συντηρητική εφημερίδα El Mundo έδειξε ότι το 43% των Καταλανών θα ψήφιζε «ναι» στο ερώτημα «Επιθυμείτε να γίνει κράτος η Καταλονία;» και από αυτούς το 82% θα ήθελε να είναι ανεξάρτητο.

 

Βασισμένη στις συνεντεύξεις 1.000 ατόμων, η El Mundo αναφέρει ότι μόνο το 35% των Καταλανών θα ψήφιζε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

 

Το αποτέλεσμα αυτό μοιάζει με εκείνο που προέκυψε από χθεσινή δημοσκόπηση της GESOP που δημοσιεύτηκε στην El Periodico και δείχνει ότι το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας είναι μικρότερο του 50%.

 

Και οι δύο δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν μεταξύ της 12ης Δεκεμβρίου–όταν τα αυτονομιστικά κόμματα ανακοίνωσαν την ημερομηνία για το δημοψήφισμα–και της 13ης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ