Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Δεκεμβρίου 2013

Η χθεσινή ανακοίνωση  της Κυβέρνησης για αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, η χθεσινή κινητοποίηση συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων κατά των μέτρων λιτότητας, το κυβερνητικό σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας, η διεκδίκηση της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ από το Μάρκο Κυπριανού, και τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2012 σε σχέση με το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς καπνό» πως οι ελπίδες για συμφωνία σε «κοινή διακήρυξη» που πυροδοτήθηκαν από την αναβολή της αναχώρησης του Αλεξάντερ Ντάουνερ και την παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δεν επιβεβαιώθηκαν. Αλλού σημειώνει πως αναζωογονείται το ιστορικό κέντρο με παρεμβάσεις στην παλιά πόλη, τη λεωφόρο Στασίνου και την περιοχή του παλιού ΓΣΠ. Επίσης αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο για ενοίκιο αντί έξωση για προστασία  της πρώτης κατοικίας.

Η Σημερινή με κύριο τίτλο «Τα θέλουν όλα δικά τους οι Τούρκοι» γράφει πως μετά από ολοήμερο θρίλερ που εξελίχθηκε χθες και τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε αδιέξοδο και πως ο Πρόεδρος δεν προσέρχεται σε συνομιλίες υπό τις παρούσες συνθήκες. Αλλού σημειώνει πως πάγωσε η αγορά και σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι καταστηματάρχες. Αλλού αναφέρει πως διαμαρτύρονται για τις λευκές ζώνες στο Πέρα Χωρίο Νήσου.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Στήνουν σκηνικό αναγνώρισης» αναφέρει πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, δίνοντας κάλυψη αναγνώρισης στο ψευδοκράτος. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Μάρκος Κυπριανού θα διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ. Γράφει εξάλλου πως όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Κυβέρνηση γνώριζε ότι δεν ήταν βιώσιμη η Λαϊκή όταν της έδινε το 1,8 δις ευρώ.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Μια φωνή, μια γροθιά» αναφέρει πως χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν χθες στροφή προς την πολιτική της ανάπτυξης αντί της λιτότητας και των περικοπών. Αλλού σημειώνει πως σε εγρήγορση βρίσκεται η πολιτική ηγεσία εν αναμονή εξελίξεων. Επίσης γράφει πως ξεπούλημα «όνομα και πράγμα» αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις AHK, Cyta και ΑΛΚ.

Η αγγλόγλωσση Sunday Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από μια συμφωνία» γράφει πως μπορεί το χιόνι να άρχισε να λιώνει αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο παρέμειναν παγωμένες μετά που η άφιξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα δεν απέδωσε κάτι καλό, τουλάχιστον δημόσια. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή κινητοποίηση συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων και την πορεία προς το Προεδρικό σε μια διαδήλωση κατά της λιτότητας. Επίσης αναφέρει πως σύμφωνα με έρευνες η χρήση του ποδηλάτου στην Κύπρο ανέρχεται μόλις στο 1%.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κόκκινη γραμμή από Αθήνα» πως η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε στο Προεδρικό δια του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου πως βρίσκεται στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη και πως η τελευταία πρόταση της ε/κ πλευράς ήταν αρκετά ευέλικτη. Αλλού σημειώνει πως το κυπριακό πλάνο αποκρατικοποιήσεων δεν ικανοποιούσε τους δανειστές της Κύπρου και επί της ουσίας είχε αρχικά απορριφθεί. Αλλού σημειώνει πως την αντίστροφη μέτρηση για έναρξη ανακρίσεων σχετικά με οικονομικά εγκλήματα σηματοδοτεί η επικείμενη κάθοδος ξένων εμπειρογνωμόνων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ανασφαλής και ‘Συνωμότης’» αναφέρει πως τον δάκτυλον αν όχι τη σφραγίδα του Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει η μέχρι σήμερα αποτυχία σύναψης κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού σημειώνει πως σε μια συνέντευξή του που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε πως αν ο Μακάριος ήθελε, θα είχε γίνει ένωση Κύπρου-Ελλάδας. Επίσης γράφει πως την Τρίτη αναμένεται να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση για αγορά δυο πλοίων ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)