Ο μεγάλος αποχαιρετισμός στον Νέλσον Μαντέλα

Η Νότιος Αφρική αποχαιρετάει σήμερα τον ιστορικό της ηγέτη, τον σπουδαίο Νέλσον Μαντέλα, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και ενδεχομένως στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η σορός του Μαντίμπα αφού εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες μεταφέρθηκε τη Σάββατο στο χωριό Κούνου της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, γενέτειρα του Νέλσον Μαντέλα όπου και θα ενταφιαστεί.

Παρόντες στην τελετή είναι περισσότεροι από 4.500 καλεσμένοι, πολιτικοί, προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας, ακτιβιστές και άλλο πολλοί.

Η τελετή μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση, ενώ έχουν στηθεί γιγαντοθόνες σε όλη τη χώρα.

Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα “κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα”.

Το πρώτο μέρος της τελετής αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δυο ώρες. Στις 10:00 οι κάμερες θα κλείσουν καθώς η οικογένεια επιθυμεί η ταφή του Μαντέλα να πραγματοποιηθεί σε στενότερο κύκλο. Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, θα παραστούν στη ταφή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα. Η κηδεία είναι μια σύνθετη τελετή στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.

Πηγή: iefimerida.gr