Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας – Αμετακίνητος ο Σόιμπλε, μπαίνει στην κυβέρνηση και ο Άσμουσεν

Την Τρίτη αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
– Έξι υπουργεία για τους Χριστιανοδημοκράτες, έξι για τους Σοσιαλδημοκράτες και τρία για τους Χριστιανοκοινωνιστές
– Παραμένει στο Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Στην κυβέρνηση ο εντεταλμένος της Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε δήμους, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ
– Υφυπουργός Εργασίας ο Γεργκ Άσμουσεν, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για να αποχωρήσει από την ΕΚΤ

Μπορεί η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην είναι έκπληξη και να εγγυάται τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που έχουν χαράξει τα τελευταία πέντε χρόνια με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας είχε μια έκπληξη: την πρώτη γυναίκα υπουργό Άμυνας, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναλαμβάνει τρία υπουργεία και οι Σοσιαλδημοκράτες έξι. Έξι από τους συνολικά 15 υπουργούς της νέας κυβέρνησης Μέρκελ θα είναι σοσιαλδημοκράτες.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην μέλους του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιόργκ Άσμουσεν στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, του οποίου ηγείται η πρώην γ.γ. των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες. Η απρόσμενη μετακίνηση του Γ. Άσμουσεν αποδίδεται στο μέτρο της καθιέρωσης του κατώτατου ωρομισθίου στη Γερμανία, με τον ίδιο, ωστόσο, να επικαλείται προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή του από την ΕΚΤ.

Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης που περνά «στα χέρια» του σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας: Ο τομέας της Προστασίας Καταναλωτών μεταφέρεται από το υπουργείο Γεωργίας σε αυτό της Δικαιοσύνης.

Καγκελάριος: Άνγκελα Μέρκελ
Υπουργός Οικονομικών: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υπουργός Παιδείας και Έρευνας: Γιοχάνα Βάνκα
Υπουργός Άμυνας: Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Υπουργείο Εσωτερικών: Ντε Μεζιέρ
Υπουργός Υγείας: Χέρμαν Γκρέχε
Υπουργείο Καγκελαρίας: Πέτερ Αλτμάιερ
Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και Αντικαγκελάριος: Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Υπουργός Εξωτερικών: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Αντρέα Νάλες
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Μπάρμπαρα Χέντρικς
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή: Χάικο Μάας
Υπουργείο Οικογένειας: Μανουέλα Σβέσιγκ
Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών: Αλεξάντερ Ντόμπριντ
Υπουργείο Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας: Γκερντ Μούλερ
Υπουργείο Διατροφής και Γεωργίας: Χανς-Πέτερ Φρίντριχ

Τα υπουργεία των Χριστιανοδημοκρατών

Πέντε υπουργεία και το υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα.

Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός Άμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της Καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.

Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.

Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το SPD αναμένεται να τοποθετήσει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν ως υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο κ. Άσμουσεν επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ.

Τα υπουργεία των Σοσιαλδημοκρατών

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και… επιβλέπων τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Τα υπουργεία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών

Τρία υπουργεία θα αναλάβουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), σύμμαχοι της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU, στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα γίνει ο Αντρέας Σόγιερ.

Υφυπουργός ο Φούχτελ

Παραμένει στην κυβέρνηση ο ειδικος εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία στους δήμους και τις περιφέρειες, Γιοακίμ Φούχτελ, που θα είναι υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το αν θα παρέμενε όμως υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, αυτό θα εξαρτιόταν από την κομματική ταυτότητα του νέου υπουργού. Από τη στιγμή που επικεφαλής αυτού του υπουργείου θα είναι τελικά η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Αντρέα Νάλες, ο χριστιανοδημοκράτης Φούχτελ αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η απόφαση πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχε η κ. Μέρκελ μαζί του.

Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υπουργείο, από αυτά που διεκδικούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, το οποίο θα ήταν “συμβατό” με την αρμοδιότητα του ως εντεταλμένου της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γράφει η Deutsche Welle.

Πηγή: NewsIt.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε