«Η δράση της NSA παραβιάζει το Σύνταγμα» λέει δικαστήριο των ΗΠΑ

Σε μία πρωτοφανή απόφαση προέβη χθες βράδυ το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε πως το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) που συνέλεγε μαζικά δεδομένα τηλεφωνημάτων παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα καταστρατηγεί τις αξίες που υπερασπίζεται η τέταρτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος η οποία αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον, εξετάζοντας το αίτημα ακτιβιστών που ζητούν να σταματήσουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο Λίον απαγόρευσε στην αμερικανική κυβέρνηση να συλλέγει τηλεφωνικά δεδομένα των εναγόντων Λάρι Κλέιμαν και Τσαρλς Στρέιντζ και διέταξε να καταστραφούν όσα έχουν ήδη συλλεχθεί.Man uses his smartphone to take a picture of a person wearing a mask of former U.S. spy agency contractor Snowden during a protest in Berlin

Ωστόσο, το πρόγραμμα παρακολουθήσεων θα συνεχιστεί κανονικά, δεδομένου ότι ο δικαστής είπε ότι η απόφασή του δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι να εκδικαστεί η έφεση της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις για τη μυστική δράση των υπηρεσιών πληροφοριών ανά τον κόσμο, Έντουαρντ Σνόουντεν, ζήτησε με επιστολή του πολιτικό άσυλο από τη Βραζιλία, λέγοντας πως διατίθεται να συνεργαστεί με τις αρχές της χώρας αν προχωρήσουν σε έρευνα εις βάρος των ΗΠΑ.

«Εξέφρασα τη θέλησή μου να βοηθήσω όπου χρειάζεται και είναι νόμιμα, αλλά, δυστυχώς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται σκληρά ώστε να περιορίσει την ικανότητά μου να το πράξω», αναφέρει στην επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Folha de S Paulo, ο Αμερικανός πρώην τεχνικός της CIA.

«Πρν από έξι μήνες αποκάλυψα ότι η NSA ήθελε να ακούει όλο τον κόσμο. Τώρα ακούει όλος ο κόσμος και αντιδρά. Και στην NSA δεν αρέσουν τα όσα ακούει.  Μέχρι να μου χορηγήσει μόνιμο πολιτικό άσυλο κάποιο κράτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρεμποδίζει την ικανότητά μου να μιλάω ελεύθερα», γράφει ακόμη στην επιστολή του ο Σνόουντεν, στην οποία εξηγεί, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες της αμερικανικής υπηρεσίας να παρακολουθεί πολίτες στο Σάο Πάολο.

Ο Σνόουντεν -που τώρα ζει στη Ρωσία, η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο διάρκειας ενός έτους- δήλωσε πως ήταν εντυπωσιασμένος από την έντονη κριτική της κυβέρνησης της Βραζιλίας στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA, του οποίου στόχο αποτελούσε και το κινητό τηλέφωνο της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ.

Η επιστολή του Σνόουντεν ήρθε μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος κατέρριψε τις όποιες φήμες υπήρχαν για ενδεχόμενη χορήγηση αμνηστίας, επιμένοντας στην κίνηση δικαστικής διαδικασίας εις βάρος του.

Fortunegreece.com