«Ξηλώνει» ο Ερντογάν τους αστυνομικούς διευθυντές που αποκάλυψαν τις δωροδοκίες

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των δωροδοκιών, αλλά και τον υποφώσκοντα πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμικού τάγματος του Γκιουλέν που κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις.

Η ξαφνική επιχείρηση αποκάλυψης της εμπλοκής των υιών τριών υπουργών καθώς και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων στο σκάνδαλο, χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση ενόχλησε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τελευταίο θύμα της οργής του ο Διευθυντής της Αστυνομίας της Κωνσταντι.νούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, που αποπέμθηκε. Είχε ήδη προηγηθεί το «ξήλωμα» 18 αστυνομικών διευθυντών στην Αγκυρα, τέσσερις στη Σμύρνη, δύο στην Νικομήδεια και 11 στην Κωνσταντινούπολη, δύο εκ των οποίων στενοί συνεργάτες του αποπεμφθέντος Τσαπκίν.

Ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες και αποκάλυψαν το σκάνδαλο «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, υποστήριξε επίσης από την πλευρά του ότι η σύλληψη των 52 ατόμων με την κατηγορία της δωροδοκίας αποτελεί «οργανωμένη επιχείρηση» σπίλωσης της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο γιος του οποίου είναι μεταξύ των συλληφθέντων, έδωσε εντολή στους 81 νομάρχες της χώρας να διεξαχθεί έρευνα εις βάρος σχεδόν του συνόλου των αστυνομικών διευθυντών της χώρας.

Ο ίδιος ο ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης με την ισλαμική κυβέρνηση, διέψευσε διά του δικηγόρου του οποιαδήποτε ανάμειξη στις αποκαλύψεις.

Τα προσκείμενα στον ίδιο μέσα ενημέρωσης, όπως και εκείνα της κεμαλικής αντιπολίτευσης προχωρούν σε μπαράζ αποκαλύψεων γύρω από τις λεπτομέρειες του σκανδάλου.

Τα δημοσιεύματα δείχνουν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

Η εφημερίδα Taraf γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για δωροδοκία του υπουργού Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, με το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ, αλλά και πολύτιμα κοσμήματα και ρολόγια. Τα λεφτά παραδίδονταν από τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ και τους συνεργάτες του στον υιο του υπουργού, Σαλίχ Κααν Τσαγλαγιάν. Σχετικά, μάλιστα, οι αστυνομικές Αρχές εντόπισαν και τα αρχεία Excel που διατηρούσε ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Εγκεμέν Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων, ενώ δημοσιεύονται δύο φωτογραφίες επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ την ώρα καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του στο Μεσοχώρι της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα για άρση της ασυλίας των τεσσάρων υπουργών.

Επιμέλεια: Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ