Ποιες σχολές χάνουν και ποιες όχι το εξάμηνο στα πανεπιστήμια

Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Από το NewPost.gr

Στον απολογισμό 3,5 μηνών απεργιών στα πανεπιστήμια, το Πολυτεχνείο σώζει το εξάμηνο, η Νομική Σχολή της Αθήνας ανακοίνωσε την απώλειά του, η Ιατρική δεν συζητάει καν το ενδεχόμενο να χαθεί, ενώ στις υπόλοιπες σχολές του Καποδιστριακού, το θέμα που θα έπρεπε να έχει κλείσει «χθες», εξακολουθεί να σέρνεται.

Με σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι επιλογές έχουν τίμημα που πρέπει να πληρώνεται, η ηγεσία της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβε οριστική απόφαση ότι το εξάμηνο χάνεται. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη:

-Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου αρχίζει στις 7 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει εξέταση φοιτητών και προηγούμενων ετών.

-Για το χειμερινό εξάμηνο θα διδαχθούν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου μόνο δύο υποχρεωτικά μαθήματα ανά έτος, δηλαδή δύο μαθήματα από το πρώτο εξάμηνο, δύο από το τρίτο, δύο από το πέμπτο και δύο από το έβδομο. Τα μαθήματα αυτά θα εξεταστούν κανονικά την περίοδο του Ιουνίου.

-Τα μαθήματα και οι εξετάσεις δεν θα παραταθούν μέσα στον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η απώλεια του εξαμήνου οριστικοποιήθηκε για τη Νομική, παρά το γεγονός ότι τα μαθήματα της εν λόγω σχολής δεν υπόκεινται σε καθεστώς υποχρεωτικής παρακολούθησης.

 

Κατηγορηματικά στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως δήλωσε στο newpost, ο πρόεδρος Θάνος Δημόπουλος.

Ο καθηγητής Ογκολογίας, εξήγησε ότι «τα μαθήματα θα αναπληρωθούν και δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα απώλειας του εξαμήνου».

Στα ερωτήματα για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος, δεδομένου ότι στην Ιατρική υπάρχουν πολλά μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης, τα οποία δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο κ. Δημόπουλος διευκρινίζει:

«Χάθηκαν κάποια εργαστήρια που γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο, τα οποία προλαβαίνουμε να αναπληρώσουμε. Τα εργαστήρια στα νοσοκομεία γίνονταν κανονικά».

Απόφαση έχει ληφθεί και στην Θεολογική Σχολή, να μην χαθεί το εξάμηνο. Η Θεολογική αξιοποιεί ένα «μπόνους» τριών εβδομάδων, μέσω της παράλειψης της χειμερινής εξεταστικής. Έτσι, τα μαθήματα του τρέχοντος χειμερινού και ερχόμενου εαρινού θα γίνουν μαζί και όλα τα μαθήματα του έτους θα εξεταστούν το καλοκαίρι.

Στον αέρα εξακολουθεί να παραμένει η Φιλοσοφική. Παρά την ανεπίσημη απόφαση των καθηγητών, σε συνέλευσή τους την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της Σχολής, να γίνει το αδύνατο δυνατό για να μη χαθεί το εξάμηνο, την ίδια ημέρα ελήφθη απόφαση των φοιτητών για κατάληψη.

«Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα το εξάμηνο είναι αντικειμενικά χαμένο», διαπιστώνει μιλώντας στο newpost ο καθηγητής Ιστορίας, Ιωάννης Τσόλκας, θέτοντας ως προϋπόθεση για την περί του αντιθέτου συζήτηση, την συρρίκνωση των απαιτούμενων ακαδημαϊκών εβδομάδων από 13 σε λιγότερες, με υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση κάθε εξαμήνου σε 13 εβδομάδες. Κατά συνέπεια, απαιτούνται 26 εβδομάδες για το χειμερινό και το εαρινό και επιπλέον έξι εβδομάδες για τις δύο εξεταστικές. Συνολικά μιλάμε για 32 εβδομάδες (οκτώ μήνες), που μας φέρνουν ως το τέλος του Αυγούστου, χωρίς να έχουν υπολογιστεί καν οι αργίες.

«Όλοι οι συνάδελφοι προβληματίζονται για την… περίοδο εκπτώσεων που ενδεχομένως θα χρειαστεί να μπούμε», καταλήγει ο κ. Τσόλκας, σχολιάζοντας ότι «το θέμα του εξαμήνου πρέπει να κλείσει άμεσα και η απόφαση να ληφθεί… χθες».

Σε εκκρεμότητα παραμένει το εξάμηνο και για το Φυσικό της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου παρατηρείται η… παγκόσμια πρωτοτυπία της ταυτόχρονης κατάληψης και παράδοσης μαθημάτων.

Την διασπασμένη γραμμή στα τμήματα και τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναμένεται να βάλει σε τάξη και να επικυρώσει η Σύγκλητος, που έχει κληθεί από τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη για να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή.

 

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Πρυτανεία ξεκαθαρίζει ότι το εξάμηνο δεν θα χαθεί, παρά τα τεράστια κενά στην ύλη.

«Τα μαθήματα γίνονται κανονικά εδώ και δύο εβδομάδες, σε κάποιες σχολές εδώ και τρεις εβδομάδες. Η εξεταστική θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, έως το πολύ στις 3 Αυγούστου. Το εξάμηνο έχει σωθεί», υποστήριξε στο newpost η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου.

«Η απόφαση αφορά όλες τις σχολές και ελήφθη εις βάρος των διακοπών του Καλοκαιριού και του Πάσχα», διευκρίνισε η αντιπρύτανης.

Πηγή: newpost.gr