Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση και το 2014

Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση (13%) θα ισχύσει και το 2014, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στο νομοσχέδιο σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή έχει στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στην εστίαση και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο «δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του συντελεστή (13%) από την 1.8.2013 δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας, ώστε να μην διαταραχτεί το κλίμα στην αγορά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι αν παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% θα προκύψουν απώλειες 300 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα το 2014.

Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε μονομερώς, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κλείσει και θα εξεταστεί εκ νέου από την τρόικα με την επιστροφή της στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

Fortunegreece.com