Βρετανία: Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκε πρώην υπουργός

Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακσέιν καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση έξι μηνών, εκ των οποίων οι τρεις άνευ αναστολής, μετά την παραδοχή του ότι παρουσίασε εικονικές δαπάνες ύψους περίπου 13.000 στερλινών. Το πρώην μέλος της κυβέρνησης των Εργατικών του Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι είχε πλαστογραφήσει 19 τιμολόγια μεταξύ του 2005 και του 2008 συνολικού ύψους περίπου 15.000 ευρώ.parliament_000

Ο 65χρονος Μακσέιν χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτήσει ταξίδια του, κυρίως για να μετάσχει στην κριτική επιτροπή ενός λογοτεχνικού βραβείου στο Παρίσι. “Τι έκπληξη”, δήλωσε ο Μακσέιν στα γαλλικά όταν έμαθε την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο. “Μπορείτε να τα βάλετε μόνον με τον εαυτό σας”, σημείωσε ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια απάτη που και “σημαντική” ήταν και “επαναλαμβανόταν για μια μακρά περίοδο”.

Ο Μακσέιν, πρώην δημοσιογράφος του BBC με σπουδές στην Οξφόρδη, ο οποίος είχε διατελέσει για τρία χρόνια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και για 18 βουλευτής για το Ρότερχαμ, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα τον Νοέμβριο του 2012, μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τις δαπάνες του. Κατηγορίες του απαγγέλθηκαν επισήμως τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για τον πέμπτο βουλευτή που φυλακίζεται σε σχέση με το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2009 όσον αφορά τις δαπάνες των βουλευτών, το οποίο είχε εξοργίσει τον κόσμο και είχε ζημιώσει την εμπιστοσύνη στο βρετανικό κοινοβούλιο. Εκείνη την χρονιά, ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του προηγούμενου νομοθετικού σώματος είχαν διαπράξει παρατυπίες στην κάλυψη δαπανών τους και όφειλαν να αποπληρώσουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ συνολικά.

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η αποκάλυψη ότι ορισμένοι από τους βουλευτές ζητούσαν την κάλυψη εξόδων για ο,τιδήποτε από πορνογραφικές ταινίες ως την επισκευή γηπέδων του τένις, την αγορά τροφής για σκύλους, ακόμη και σπίρτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ