FT: Πρώτη η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά μετοχών

Με άρθρο υπό τον τίτλο «Greek Markets reflect recovery of developed world’s economies», η βρετανική εφημερίδα Financial Times κάνει εκτενή αναφορά στις σημαντικές αποδόσεις του χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο από τις 27 Νοεμβρίου συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές.

 

Σύμφωνα με τους δείκτες της Morgan Stanley Capital Internationalxrimat-640x400 (MSCI), στην Ελλάδα καταγράφηκε η καλύτερη απόδοση στην παγκόσμια αγορά μετοχών, με δολαριακή απόδοση άνω του 45%, τη στιγμή που σύμφωνα με τον παγκόσμιο στρατηγικό αναλυτή μετοχών της UBS, Νικ Νέλσον, η επιστροφή της Ελλάδας οφείλεται εν μέρει και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2014 με μικρή πλειοψηφία, κατά τον οποίον προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,6%, έπειτα από έξι χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία πλεονάσματος, ύψους 2,96 δισ. ευρώ το 2014, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,6% της εθνικής παραγωγής.

 

 

Εκτός από τους Financial Times, αναφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο κάνει και ακόμα μια βρετανική εφημερίδα, η Daily Mail. Σε άρθρο της με τίτλο «P.I.G.S can fly», ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Άλεξ Χόκς, σχολιάζει ότι προς έκπληξη πολλών, τις μεγαλύτερες επιτυχίες στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης κατέγραψαν οι σκληρά δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες, με την Ιρλανδία και την Ελλάδα να καταγράφουν -από τα τέλη του 2012- τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των μετοχών τους.
Τα κέρδη που σημειώθηκαν, ξεπερνώντας ακόμη και την αξιοσημείωτη αύξηση του 12% που εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, αντανακλούν τη διαρκώς αυξανόμενη σταθερότητα που αποκτούν οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα επενδυτικά κίνητρα.

 

Συγκεκριμένα, για το ιρλανδικό χρηματιστήριο η αύξηση αυτή των μετοχών καταγράφεται στο 32% από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ ο δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου (Athens Composite Index) σημείωσε άνοδο κατά 24% για την ίδια περίοδο. Όπως επισημαίνεται, και οι δύο χώρες ξεπερνούν με μεγάλη άνεση τον δείκτη FTSE, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι δείκτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX υπολείπονται αυτών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

 

«Έναν χρόνο πριν, αναρωτιόμασταν εάν η ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτός ο φόβος έχει παρέλθει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός επενδυτής της διεθνούς εταιρείας Legal & General Lars Kreckel, συμπληρώνοντας: «Στο παρελθόν, εάν κάποιοι fund managers αποφάσιζαν να επενδύσουν σε αυτές τις «μη- αγαπητές» χώρες της ευρωζώνης, πιθανόν θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, σήμερα όμως βλέπουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση».

 

Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου. Σήμερα, η άνοδος αυτή που παρατηρείται στους δείκτες των χρηματιστηρίων τους, ακολουθεί τις αντίστοιχες βελτιώσεις των οικονομικών τους προοπτικών, σχολιάζει η εφημερίδα.

 

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, παρόλα αυτά υπάρχουν αισθητά σημάδια εξόδου από αυτήν», αναφέρει ο οικονομολόγος του HIS Global Insight Howard Archer, επισημαίνοντας «και στις δύο αυτές χώρες η ανταγωνιστικότητα βοηθήθηκε από το γεγονός της μείωσης των μισθών. Η ιρλανδική ανάκαμψη καθοδηγήθηκε από τις εξαγωγές, με το ζήτημα τώρα να είναι η εγχώρια ζήτηση. Ενώ στην Ελλάδα, η λιτότητα αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης».

Fortunegreece.com