«Θάλαμος αερίων» τα σπίτια με τζάκι προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η αλόγιστη χρήση του τζακιού βλάπτει σοβαρότατα την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που προκαλεί η συνεχής θέρμανση των σπιτιών με καυσόξυλα.fotia_sto_tzaki

Η αιθαλομίχλη που μπήκε από πέρσι στη ζωή μας, είναι ένα «λευκό πυκνό νέφος», εξηγεί στο newpost ο ειδικός πνευμονολόγος Δημήτρης Γράσσος, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί και να θεωρεί αβλαβές.

Αρχικά, μπορεί οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων να συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι στα σπίτια όπου καίει τζάκι, ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος.

«Η μόλυνση δεν αφορά τόσο αυτούς που είναι στο δρόμο, αλλά τους ίδιους τους χρήστες του τζακιού, γιατί εγκλωβίζουμε τα σωματίδια μέσα στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση σωματιδίων να είναι σίγουρα μεγαλύτερη σε σχέση με τον ανοιχτό χώρο», τονίζει ο κ. Γράσσος, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό, όσο καίει το τζάκι να αφήνουμε ένα παράθυρο μισάνοιχτο για την ανανέωση του αέρα».

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ενδοοικιακή αιθαλομίχλη, δεν θα έχει υποχωρήσει ούτε το επόμενο πρωί, ούτε καν την επόμενη ημέρα, εάν δεν αεριστεί το σπίτι μετά την καύση των ξύλων.

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, γιατί εισπνέουμε ένα ξένο σώμα. Τα σωματίδια που ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση των ξύλων, επικάθονται στους πνεύμονες με την αναπνοή και προκαλούν από αλλεργικές ρινίτιδες μέχρι φλεγμονές, πυροδοτούν το άσθμα στους πάσχοντες ή μπορεί και να το προκαλέσουν και σε υγιείς ασθενείς», υποστηρίζει ο κ. Γράσσος.

Ενδεικτικό της ποσότητας των αιωρούμενων σωματιδίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα της… κρίσης, είναι το γεγονός ότι ένα τζάκι «παράγει» 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από ό,τι μια πολυκατοικία 25 διαμερισμάτων με καλά συντηρημένο καυστήρα πετρελαίου, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι τρομακτικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό από την εκτεταμένη καύση των ξύλων στο τζάκι, δε μπορούν να αποτυπωθούν με ακρίβεια, καθώς η εισπνοή των σωματιδίων λειτουργεί σωρευτικά. «Μακροπρόθεσμα η βλάβη μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινογένεση και αυτό έχει φανεί από στατιστικές μελέτες, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αποδοθεί με ασφάλεια στο τζάκι», τονίζει ο κ. Γράσσος.

Εξαιρετικά σημαντικό –και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες- να περιορίζεται η σωματική δραστηριότητα. «Απαγορεύεται αυστηρά η άθληση και οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικά για τα παιδιά», λέει ο πνευμονολόγος, τονίζοντας ότι «τις ημέρες που βλέπουμε το νέφος, δεν πρέπει να λαχανιάζουμε, για να εισπνέουμε βαθιά».