Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα προχωρήσει ο Ερντογάν

Η διαφθορά στη χώρα δεν θα συγκαλυφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Γκιουλ

Η διαφθορά στην Τουρκία δεν θα συγκαλυφθεί, αλλά θα αντιμετωπιστεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, υπογράμμισε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στα πρώτα του σχόλια για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα και έχει προκαλέσει αναταράξεις στην τουρκική κυβέρνηση.«Στην Τουρκία έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Σε μια χώρα που έχουν σημειωθείBF1635B2F4D347CE96D90363FBA3E1CC τέτοιες μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε διαφθορά και σφάλματα δεν θα συγκαλύπτονταν», δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.

«Τα φερόμενα ζητήματα διαφθοράς έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφανθούν», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου ο Γκιουλ επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που έχει πληγεί από το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων γιοι υπουργών της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε 24 πρόσωπα, μεταξύ αυτών οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν. Όλοι έχουν προφυλακιστεί.

Όπως σημείωσε ο Γκιουλ, ο τούρκος πρωθυπουργός θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό μετά την επιστροφή του σήμερα από το Πακιστάν, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο Γκιουλ εξήγησε ότι «συζητά εδώ και καιρό» το θέμα με τον Ερντογάν.

«Προετοιμάζει ανασχηματισμό και εξετάζει την κατάσταση (…) Θα συζητήσουμε σχετικά μόλις επιστρέψει και θα μάθετε περισσότερα», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Χουριέτ, ο Ερντογάν ενδέχεται να αντικαταστήσει συνολικά δέκα υπουργούς ως το τέλος του μήνα.

Parapolitika.gr