Σαρωτικό ανασχηματισμό μέσα στη νύχτα έκανε ο Ερντογάν – Τέλειωσε και τον Μπαγίς!

Δέκα υπουργούς αντικατέστησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και τις παραιτήσεις τριών υπουργών σήμερα στη γείτονα.

Οι υπουργοί αντικατέστησαν και τον Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν παραιτήθηκε ακόμη. Η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Αμντουλάχ Γκιουλ.

Θέση για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία έλαβε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο  Μιχάλη Ιγνατίου, από την Ουάσιγκτον, η πρεσβεία τόνισε πως “εάν χρειαστεί να το επαναλάβουμε κανείς δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με αυτή την εσκεμμένη συκοφαντία”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του υιού Ερντογάν, αλλά η αστυνομία αρνείται να το εφαρμόσει μέχρι στιγμής.

Οι αλλαγές

Αλλαγές σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23.10 το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Το χρονικό των παραιτήσεων

Θυμίζουμε ότι την παραίτηση του ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Τζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο γιος του οποίου κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν και συνταράσσει τη χώρα.

Το παράδειγμα του Τσαγλαγιάν ακολούθησε λίγο αργότερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, που γνωστοποίησε την παραίτησή του, επίσης εξαιτίας της εμπλοκής του γιου του στο σκάνδαλο.

Το μεσημέρι ανακοίνωσε για τον ίδιο λόγο την παραίτησή του και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, τόσο από το αξίωμα του υπουργού, όσο και από αυτό του βουλευτή, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάλεσε και τον Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Επεισόδια και δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. “Η διαφθορά είναι παντού” και “Η αντίσταση είναι παντού” ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.

Πηγή: news.gr – newsIt.gr