Τουρκία: Ο αναγκαστικός ανασχηματισμός δεν ηρέμησε την κοινωνία

Αγκυρα, Τουρκία
Ούτε ο αναγκαστικός ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, φάνηκε να ηρεμεί την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός ανασχημάτιζε την κυβέρνησή του, καρατομώντας περί τους δέκα υπουργούς, ανάμεσα τους και ο ισχυρότατος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ανοίγει τώρα νέο μέτωπο στο θέμα της διαφθοράς, αυτή τη φορά με τους δικαστές.

Οι εισαγγελείς  στην Τουρκία έχουν ετοιμάσει δεύτερο κύμα συλλήψεων για θέματα διαφθοράς, το οποίο σχετίζεται με μίζα 100 δισ. δολαρίων και σε αυτό εμπλέκονται 30 πολιτικοί, παιδιά πολιτικών, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και επιχειρηματίες. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τις αστυνομικές αρχές να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης και να αρχίσουν τις προσαγωγές.

Έως τώρα, όμως, αυτό δεν συνέβη λόγω της άρνησης της τουρκικής αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν έχει απομακρύνει δεκάδες αστυνομικούς διευθυντές, καθώς και τον αστυνομικό διευθυντή της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τις συλλήψεις των πολιτικών χωρίς να τον ενημερώσουν.

Η τουρκική εφημερίδα Ταράφ έγραψε σήμερα, Πέμπτη, ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της Αστυνομίας, να μην εκτελεί τα εντάλματα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα εναντίον του νομάρχη, του νέου διοικητή Ασφαλείας και εναντίον του διοικητή της Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός με νέες δηλώσεις του επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς στην κυβέρνηση και ότι παρά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν, δεν προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Διεξάγεται, είπε, μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης.

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχει μπει και ο γιος του Ερντογάν, για μια υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα, διοικητής του οποίου είναι ο γιος του. Η ανάμειξη του ονόματος του γιου του εξόργισε τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα» και ότι στη διοίκηση εκτός από το γιό του υπάρχει και η κόρη του.

Εκείνο, όμως, που εξόργισε την κοινή γνώμη και τους εισαγγελείς είναι ότι ο κ. Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, επιχείρησε να καλύψει πλήρως τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης διαφθοράς και στην υπόθεση της μίζας με τους πολιτικούς: «ο Ζαράφ κάνει εξαγωγή χρυσού, γνωρίζω ότι συμβάλλει στην οικονομία της χώρας και ότι μετέχει σε δραστηριότητες φιλανθρωπίας» ήταν τα λόγια που είπε γι’ αυτόν, την ώρα που σε ολόκληρη σχεδόν την Τουρκία συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Ερντογάν.

Newsroom ΔΟΛ