Τουρκία: Ο στρατός παρενέβη στις εξελίξεις δηλώνοντας πως «δεν παρεμβαίνει»

Αγκυρα, Τουρκία
Στο κλίμα έντασης, σύγχυσης και αοριστίας που επικρατεί στην Τουρκία έρχεται να προστεθεί μία ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, στην οποία υπογραμμίζεται μεν ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά στην πραγματικότητα παρεμβαίνουν -θίγοντας στην ανακοίνωση ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με υποθέσεις όπως οι «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου γίνεται λόγος για σχόλια και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υποστηρικτές του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης   (Φωτογραφία:  Reuters )

Υποστηρικτές του Ερντογάν συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης (Φωτογραφία: Reuters )

Υπογραμμίζεται ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: «Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη νομική κατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των στελεχών του, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου».

Αναφέρεται ακόμη ότι «παρακολουθήθηκαν από κοντά οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των καθηκόντων και των ευθυνών που προβλέπονται από το νόμο και ενημερώθηκαν τα αρμόδια κρατικά όργανα σχετικά με τις διαδικασίες και πράξεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει διάφορα σχόλια και συζητήσεις ως προς το αν ήταν σύμφωνες προς το δίκαιο».

Η ανακοίνωση έχει άμεση σχέση από τις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία από τη στιγμή που Γιαλτσίν Άκντογαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές μέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Από τη στιγμή που ο Άκντογαν έκανε την παραπάνω δήλωση, ξεκίνησε μία συζήτηση με σημείο αναφοράς το ότι ο Άκντογαν εννοεί ότι κατά τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονταν με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξαν σκευωρίες.

Κι αυτό με δεδομένο το ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των οπαδών του Γκιουλέν.

Η συζήτηση στην Τουρκία περιλαμβάνει το επιχείρημα ότι η συμμαχία Ερντογάν-Γκιουλέν ήταν αυτή που μέσω δικαστικών υποθέσεων αποδυνάμωσε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το 2008 που ξέσπασε η υπόθεση «Εργκενεκόν» και κατά τη διάρκεια όλων των σχετικών με το παρακράτος υποθέσεων, η πλευρά των κατηγορουμένων συνεχώς έθετε θέμα παρατυπιών και σκευωριών.

Ανεξάρτητα από τις συζητήσεις όμως, το ερώτημα είναι αν κατάδικοι ή υπόδικοι στις υποθέσεις αυτές, θα προτάξουν τη δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού για να ζητήσουν την αναψηλάφηση των υποθέσεών τους.

Όμως, η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ακολουθεί και τη δημοσίευση άρθρου σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα από σύμβουλο του Ερντογάν, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση ενδέχεται να ξέσπασε για να ανοίξει ο δρόμος για μια παρέμβαση του στρατού στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μέσω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει σημαντικά την πολιτική επιρροή του στρατού που από το 1960 έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και ανάγκασε μια κυβέρνηση ισλαμικών τάσεων να παραιτηθεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ