Κολικός νεφρού – Τρόποι για να απαλλαγείτε από τους πόνους

Ο κολικός του νεφρού είναι ένας βίαιος πόνος, που μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη, το κάτω μέρος της κοιλιάς, την ουροδόχο κύστη, τη βουβωνική χώρα, το όσχεο (σε άνδρες) ή χειλέων (στις γυναίκες) και να καταλήξει στον μηρό.

Λόγω της κίνησης του ουροποιητικού συστήματος, ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και συνεχής, ενώ μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα, όπως πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, αιμορραγία κατά την ούρηση, ναυτία, έμετος, ωχρότητα, ρίγος, εφίδρωση, και συχνουρία.

Πριν προβείτε ωστόσο, σε φαρμακευτικές λύσεις καλό θα ήταν να δοκιμάζατε ορισμένες μη χημικές τακτικές, αφού φυσικά πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μια από τις απλούστερες θεραπείες για τον κολικό του νεφρού είναι να πίνετε άφθονο νερό σε καθημερινή βάση. Προσπαθήστε να καταναλώνετε δύο- τρία λίτρα νερό κάθε μέρα. Στην ίδια λογική και οι ζεστές κομπρέσες, που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα ανακουφιστικές για τον πόνο.

Τα φύλλα τσουκνίδας θεωρούνται ότι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολικό του νεφρού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας φύλλα τσουκνίδας σε βραστό νερό και να φτιάξετε ένα ρόφημα. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια πιείτε δύο έως τρεις φορές σε καθημερινή βάση.

Προκειμένου να μειώσει την αίσθηση καψίματος και την επώδυνη ούρηση δοκιμάστε να πιείτε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ανακατέψτε ίσα μέρη από τα δύο υλικά και πιείτε το μίγμα με ένα ποτήρι νερό.
Τα φασόλια είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία του κολικού. Προσθέστε ξηρά φασόλια σε βρασμένο νερό. Αφήστε το νερό να κρυώσει και πιείτε το (αφού αφαιρέσετε τα φασόλια) κάθε δύο ώρες.

Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά και όσπρια. Επίσης, οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, η σόγια το κριθάρι και η βρώμη, δεδομένου ότι είναι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο θα σας απαλλάξουν από τον πόνο.

Το τσάι από συγκεκριμένα βότανα, όπως τα αγριόχορτα και οι πικραλίδες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν με τον πόνο.

Η κατανάλωση χυμού cranberry δύο φορές την ημέρα βοηθά στη διάλυση της πέτρας στα νεφρά και απαλύνει τους πόνους, ενώ μία καλή τακτική είναι και οι σπόροι από κύμινο.

Μία ακόμα συνταγή κατά των κολικών είναι να χτυπήσετε τους κρόκους δύο αυγών με μια πρέζα αλάτι και να εφαρμόσετε το μίγμα στην πληγείσα περιοχή.
Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για να διατηρείτε το ουροποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση, άρα φροντίστε να συμπεριλάβετε στο διατροφολόγιό σας προϊόντα, που είναι πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Μη ξεχνάτε ότι καλό θα είναι ναπεριορίσετε τα γαλακτοκομικά, καθώς περιέχουν ασβέστιο και να μειώσετε την ποσότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή σας, αφού η πρωτεΐνη δίνει ώθηση στην οξύτητα, κάτι που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμιο για ένα άτομο που πάσχει από κολικό του νεφρού.

Λέγεται ότι ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα και στην περίπτωση του κολικού αυτό είναι απόλυτη αλήθεια, αλλά αντί για ένα προτιμήστε να καταναλώνετε 4 μήλα την ημέρα.

Πηγή: Paraskhnio.gr