Νέα εξέταση που θα σώζει τα έμβρυα!

Μια απλή εξέταση αίματος για εγκύους που θα προλαμβάνει τη θνησιγένεια στα βρέφη, αλλά και σοβαρά προβλήματα, όπως η βλάβη στον εγκέφαλο, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία.

Ερευνητές από τον οργανισμό Mercy Health στη Μελβούρνη δημιούργησαν μια εξέταση που ελέγχει με ακρίβεια τα επίπεδα του οξυγόνου που φτάνουν στο έμβρυο, καθώς και εκείνα του RNA στον πλακούντα. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν το πρόβλημα εγκαίρως και να φέρνουν στον κόσμο το παιδί προτού κινδυνεύσει.

Ο ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μικροσκοπικά τμήματα από το RNA της μητέρας διαρρέουν από τον πλακούντα και φτάνουν στο αίμα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του οξυγόνου να είναι χαμηλά. Αυτό μπορεί να ανιχνευθεί μέσω εξέτασης αίματος, γι’ αυτό προχώρησαν στη δημιουργία του εν λόγω τεστ.

«Αν γνωρίζουμε πόσο οξυγόνο παίρνει το έμβρυο, θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τον τοκετό όσο νωρίτερα χρειάζεται, προτού τα επίπεδα του οξυγόνου μειωθούν επικίνδυνα και οδηγήσουν στη θνησιγένεια» είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Clare Whitehead.

Σήμερα οι μετρήσεις στα επίπεδα του οξυγόνου στη μήτρα γίνονται μέσω υπερήχων, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος αυτή δεν παρέχει ακριβή αποτελέσματα.

«Οι υπέρηχοι είναι καλοί, αλλά δεν είναι τέλειοι. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα που παρέχουν δίνονται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να υπάρχει θνησιγένεια ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο τοκετός γίνεται αρκετά νωρίτερα με κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί πρόωρα» είπε στην εφημερίδα «The Age» ο καθηγητής Stephen Tong, που συμμετέχει στην έρευνα.

Σύμφωνα με τη δρα Whitehead, η μία στις 135 γυναίκες έχει πιθανότητες να γεννήσει θνησιγενές βρέφος, ενώ το 50% αυτών περιπτώσεων οφείλονται στην περιορισμένη ανάπτυξη. Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της νέας εξέτασης, με τη συμμετοχή 180 γυναικών που περιμένουν παιδί.

Πηγή: Neoskosmos.com