Αναφορά των ομολογιούχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε αναφορά, στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ε. Μαζζόνι, προχώρησε ο Σύλλογος Φυσικών προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την άμεση αποζημίωσή τους για την οικονομική βλάβη που, όπως αναφέρουν, “άδικα υποστήκαμε” από το ¨κούρεμα” των ομολογιών τους.

Η αναφορά του εστάλη στις Βρυξέλλες έχει ως ακολούθως:

“Αρ. Πρωτ 28 – 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αθήνα, 23.12.2013

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Η ανά χείρας Αναφορά υποβάλλεται από τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου”(www.fpoed.gr, Πρόεδρος Ι. Μαρινόπουλος) μαζί με προσωπικότητες της πολιτικής, δημοσιογραφικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας καθώς και με εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι έχουν ευαισθητοποιηθεί από την αδικία την οποία υφίστανται οι πολίτες που αποταμίευσαν σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και υπέστησαν πρωτοφανή ζημία ύψους 1 δις ευρώ από το λεγόμενο “κούρεμα” (“ΗΑΙRCUT”) του Ελληνικού Δημοσίου χρέους μέσω της διαδικασίας του PSI τον Μάρτιο του 2012.

Oι αποταμιευτές αυτοί που είναι τόσο Έλληνες πολίτες όσο και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, ανέρχονται σε πάνω από 15.000 άτομα ενώ μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν τα 100.000 άτομα και η απελπισία τους είναι τόσο μεγάλη ώστε ήδη ανάμεσα τους 14 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει !

Η διαδικασία που επελέγη για το “κούρεμα” δεν ήταν εθελοντική όπως επίσημα λέγεται, αλλά υποχρεωτική, πρωτοφανής και άδικη, καθώς είχε δυσανάλογη επίπτωση στα οικονομικά συμφέροντα ατόμων με περιορισμένο εισόδημα που είχαν την ατυχή έμπνευση να εμπιστευτούν το Ελληνικό Δημόσιο, την Ευρωζώνη αλλά και τις διακηρύξεις των επισήμων παραγόντων της ΕΕ .Η ζημιά που υπέστησαν είναι τεράστια και υπολογίζεται σε 70% των χρημάτων που αποταμίευσαν ενώ ταυτόχρονα υφίστανται επιπλέον και όλα τα δεινά της λιτότητας και των μνημονίων που υφίσταται όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά δήμευση περιουσιών που πραγματοποιήθηκε από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας αυτά τα δύο χρόνια για την αποκατάσταση της αδικίας είναι προκλητική και καταφανής.

Ζητούμε, αξιότιμη κ. Πρόεδρε, την άμεση αποζημίωσή μας για την οικονομική βλάβη που άδικα υποστήκαμε.

Παράκλησή μας είναι να κληθούμε σε δημόσια ανοικτή συνεδρίαση ενώπιον της ευαίσθητης Επιτροπής σας, και να εκθέσουμε στους ευρωβουλευτές- μέλη της την εξαιρετικά άδικη κατάσταση που υφιστάμεθα.

Παρακαλούμε να ειδοποιηθούμε εγκαίρως με αποστολή φαξ στον αριθμό +30 211 8001775. ή με e-mail στο info@fpoed-members.gr ώστε να ρυθμίσουμε τα της μεταβάσεως μας στις Βρυξέλλες.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Μαρινόπουλος

Πρόεδρος ΔΣ

Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου www.fpoed.gr

Κ.Αϊβαλιώτης

Πρ. Βουλευτής

Γεν.Γραμματεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

(Νο Pers.208719)

Κ. Γρηγορόπουλος-Καθηγητής Πληροφορικής Διευθυντής Ραδιοφωνικού

Σταθμού ” ΑΡΤ FM 90,6″-

Παραγωγός Τηλεοπτικού

Σταθμού ΑΡΤ, Αθήνα

Συνημμένο: Πρόσκλησή του ΟΔΔΗΧ προς το αποταμιευτικό κοινό.

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

(Ο.Δ.ΔΗ.Χ.)

Δ/ΝΣΗ: Ομήρου 8  ΑΘΗΝΑ 105 64

ΤΗΛ.: 210 370 1800 FAX: 210 370 1855

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΟ

ΚΟΙΝΟ

Το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το 5-ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 6,10% και λήξης 20 Αυγούστου 2015, που τιμολογήθηκε σήμερα 26 Ιανουαρίου 2010 με ημερομηνία έκδοσης την 2α Φεβρουαρίου 2010. Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

 Οι τίτλοι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους* και

 Οι τίτλοι θα αποκτηθούν μετά την ημερομηνία έκδοσης (συμπεριλαμβανομένης) μέχρι και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, δηλαδή από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010.

Τα ποσά μπορούν να είναι απεριόριστα αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

* Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται απο το Σύστημα Αϋλων

Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών,απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.