Από τα ξημερώματα η Ελλάδα στην προεδρία της Ευρώπης

Η Ελλάδα αναλαμβάνει από τα ξημερώματα την προεδρία της Ε.Ε. εν μέσω αρνητικών σχολίων και δημοσιευμάτων από την Ευρώπη. Ωστόσο η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη και έχει θέσει σειρά στόχων για την πέμπτη προεδρία της στην ΕΕ.

Για την ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως, αλλά και για την Ελλάδα -συνολικά- η εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ είναι μια ώθηση προς τα εμπρός.

Μια ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Εχει χαρακτηριστεί “σπαρτιάτικη” γιατί δεν θα είναι πολυέξοδη και γενικώς έχει χαιρετιστεί από αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες.

Ο θεσμός

Οπως αναφέρει το euro2day ο θεσμός της εναλλασσόμενης προεδρίας δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (προκατόχου της ΕΕ) με στόχο να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της υπερεθνικής ολοκλήρωσης και της διακυβερνητικής συνεργασίας.

H εξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ σταδιακά αποδυνάμωσε το ρόλο της προεδρίας, καθώς στην Ένωση συμμετέχουν πλέον 28 μέλη από έξι αρχικά. Η Ελλάδα κράτησε την προεδρία της ΕΟΚ για πρώτη φορά στο β΄ εξάμηνο του 1983 όταν η ένωση αριθμούσε μόλις 10 μέλη. Αν και ήταν μια προεδρία χωρίς σημαντικά γεγονότα, είχε υψηλό συμβολισμό για την Ελλάδα.

Η Αθήνα ανέλαβε ξανά την προεδρία στο β΄ εξάμηνο του 1988, ενώ η τρίτη φορά ήταν πιο σημαντική. Έλαβε χώρα στο β΄ εξάμηνο του 1994, όταν η Συνθήκη του Μαάστριχτ είχε μόλις τεθεί σε εφαρμογή και τον Ιούνιο οι Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία υπέγραψαν την εισδοχή στην Ένωση. Κατά την διάρκεια της τέταρτης προεδρίας της Ελλάδας (Ιανουάριος-Ιούνιος 2003) δέκα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υπέγραψαν την προσχώρηση στην Ένωση, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μεγέθυνση στην ιστορία της ΕΕ.

Και φιέστα για την προεδρία με τη νέα χρονιά
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει στις 8 Ιανουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων.
Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια.
Συνολικά αναμένονται στην Ελλάδα 14.500 επισκέπτες.
Πολιτικές προτεραιότητες της Αθήνας θα είναι:

1. Η ανάπτυξη, με έμφαση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και η καταπολέμηση της ανεργίας.
2. Η θεσμική θωράκιση της ΟΝΕ, με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
3. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
4. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Πηγή:.iefimerida.gr