Πέθανε ο κορυφαίος χρυσοχόος Ηλίας Λαλαούνης

Έφυγε προ ημερών από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο κορυφαίος Έλληνας χρυσοχόος, Hλίας Λαλαούνης, σύμφωνα με “Τα Νέα”, ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά κλειστό κύκλο, καθώς η οικογένειά του δεν ήθελε να διαδοθεί η είδηση.Ο Ηλίας Λαλαούνης γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα. Έχοντας εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση για πολλά χρόνια, το 1968 ίδρυσε τη δική του εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A.

Αρχικά η επιχείρηση εγκαινίασε υποκαταστήματα σε ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο και πόλεις ανά τον κόσμο όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Hong Kong. Ελαβε πολλά βραβεία για την δουλειά του, με ύψιστη τιμή αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ως το μοναδικό μέλος – κοσμηματοποιός που έχει εκλεγεί ποτέ. Ξεκίνησε τη καριέρα του αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση “Ζολώτα” στις αρχές της δεκαετίας του ΄40.

Στη δεκαετία του ΄50 η ιδέα του να αναβιώσει το ελληνικό κόσμημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και άλλαξε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του αλλά και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος. Οι ιστορικές γνώσεις του και η ικανότητά του να εμβαθύνει στις πηγές της τέχνης και την ιστορία των πρώιμων πολιτισμών, τον οδήγησαν σε έναν αριθμό ΄αρχαιολογικών΄ συλλογών εμπνευσμένων από διάφορους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Το Βυζάντιο και η Αρχαία Ελλάδα υπήρξαν σταθερή πηγή αναφοράς και έμπνευσης.

Σήμερα, στο εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1993, τα κοσμήματα σχεδιάζονται και παράγονται για τα επώνυμα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιχείρηση και το Μουσείο έχουν αναλάβει οι τέσσερις κόρες του Ηλία Λαλαούνη.

Ο Παναγιωτόπουλος

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Ηλία Λαλαούνη απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ο Ηλίας Λαλαούνης δεν ήταν μόνο ένας χαρισματικός δημιουργός και ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Πολύ περισσότερο από αυτά, υπήρξε ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας ευπατρίδης που τίμησε τον αρχαίο Ελληνικό και τον βυζαντινό πολιτισμό και, μέσα από την προσωπική του δημιουργική τέχνη, τον ανέδειξε και πέρα από τα μουσεία, στη σύγχρονη κοινωνική και επιχειρηματική ζωή σε όλο τον κόσμο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/309072/syllyphthria-panagiwtopoyloy-gia-ton-thanato-toy-hlia-lalaoynh#ixzz2p4E9caS2