Οι εορτασμοί των Φώτων στην Μελβούρνη

Της ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ

Από το Neoskosmos.com

Θεοφάνεια την Κυριακή και ως είθισται, εκατοντάδες ομογενείς, όλων των ηλικιών, αναμένεται να κατακλείσουν τις παραλίες του Frankston, του Rye και του Port Melbourne, όπου μετά τη λειτουργία, κλήρος και λαός, θα λάβουν μέρος στην καθιερωμένη τελετή του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Τα Θεοφάνεια είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων. Κατά τις ευαγγελικές περικοπές ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, αφού ασκήτευσε στην έρημο, κατέληξε στις όχθες του Ιορδάνη, κηρύττοντας το βάπτισμα της μετανοίας.

Ο 17χρονος Λεωνίδας Κικίρης που ανέσυρε τον σταυρό στην Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων που έλαβε χώρα στο Φράνκστον της Μελβούρνης πέρυσι

Ο 17χρονος Λεωνίδας Κικίρης που ανέσυρε τον σταυρό στην Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων που έλαβε χώρα στο Φράνκστον της Μελβούρνης πέρυσι

Την ημέρα αυτή, τιμούμε τη βάφτιση του Χριστού υπό του Ιωάννη του Βαφτιστή και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος εν είδη περιστεράς. Είναι ένα γεγονός που έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς. Σύμφωνα δε με τις Γραφές, είναι η πρώτη και μοναδική φορά που εμφανίστηκε η Αγία Τριάδα στη γη.

Το πότε καθιερώθηκε ως εορτή, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ωστόσο κατά τον 4ο αιώνα, η εορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται με λαμπρότητα στην Ανατολική Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος.
Στο Frankston, λοιπόν όπου πανηγυρίζει και ο φερώνυμος ναός επί της 2 Petrie St., το Σάββατο το βράδυ θα τελεστεί εσπερινός χοροστατούντος του επισκόπου Μιλητουπόλεως, κ. Ιακώβου, βοηθούμενου υπό του π. Δούκα.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στην προβλήτα του Frankston, θα γίνει η τε­λε­τή του α­για­σμού των υ­δά­των και η κα­τά­δυ­ση του Σταυ­ρού. Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο που εργάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση και καλούν τους συμπάροικους να λάβουν μέρος στην τελετή και στο παραδοσιακό πανηγύρι που θα ακολουθήσει, με μουσική, χορό και παραδοσιακές λιχουδιές και να απολαύσουν τις ομορφιές της πόλης.
Την ίδια μέρα, θα γίνει η τελετή του αγιασμού των υδάτων στην προβλήτα του παραλιακού Rye. Η λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός, θα γίνει μεταξύ 7.30-11πμ., στην ιερά μονή της Παναγίας Καμαριανής υπό του πατρός Ελευθερίου Τάτση, επί της 135 Arthurs Seat Rd., στο Red Hill. Στη συνέχεια γύρω στις 12.30μμ – όπως γίνεται τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, θα μεταβούν στην παραλία όπου θα γίνει η ακολουθία του καθαγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του Σταυρού.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της μονής οργανώνουν και φέτος πανηγύρι με εκλεκτούς μεζέδες, ποτά και ελληνική μουσική, και, καλούν την ομογένεια να διασκεδάσει ελληνικά μέχρι αργά το απόγευμα.

Το γεγονός δε ότι εκατοντάδες ομογενείς παραθερίζουν αυτές τις μέρες στην χερσόνησο της Πενίνσουλα, διευκολύνει την πρόσβαση στους χώρους των πανηγυριών, ενώ η απόσταση από την Μελβούρνη μέσω των freeways, έχει ελαχιστοποιηθεί.

Τέλος ανήμερα, θα γίνει και ο εορτασμός υπό της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο Princess Pier, στο Port Melbourne. (βρίσκεται 200 μέτρα από το Station Pier).
H τελετή του αγιασμού των υδάτων, θα γίνει υπό των θεοφιλεστάτων επισκόπων Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, και Μιλητουπόλεως, κ. Ιακώβου, και με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου.
Κατά το έθιμο, ο αρχιερέας απονέμει στον τυχερό κολυμβητή και σε όλους τους κολυμβητές αναμνηστικό μετάλλιο. Στην τελετή έχουν προσκληθεί βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο ολοήμερο πανηγύρι με πλούσια φαγητά, καλλιτέχνες, χορευτικά συγκροτήματα, παιγνίδια για τα παιδιά και ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ένας αριθμός νέων και όχι μόνο, θα δοκιμάσουν να ανασύρουν τον σταυρό και να πάρουν ευλογία Θεού.