Ως πολίτες και όχι ως κάτοικοι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πανηγύρισε και η Ομογένεια την είσοδο του νέου χρόνου! Το 2014 είναι εδώ! Με τις προκλήσεις του, με τις προσδοκίες του, με τις προσμονές του. Αλλά και με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

Η Ελληνική προεδρία – το πρώτο εξάμηνο του 2014- του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πέμπτη μέχρι τα σήμερα. Είναι και η πλέον κρίσιμη γιατί βρίσκει τη γενέτειρα εν τω μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Είναι, ίσως, γι αυτό που τα σχόλια μερίδος του διεθνούς Τύπου είναι από επιφυλακτικά μέχρι και  καυστικά.

Τα θέματα που θα κληθεί να διαχειρισθεί η ελληνική προεδρία είναι σημαντικά.  Ανάμεσα σ΄αυτά ξεχωρίζουν: Η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών, η οικονομική ανάκαμψη.

Για τα ζητήματα αυτά εξόφθαλμο είναι το ελληνικό ενδιαφέρον. Αλλά και οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν για τη χώρα μας σε συνάρτιση με την εξωτερική μας πολιτική και τους γειτονικούς λαούς.

Καταμεσίς της ελληνικής προεδρίας θα έχουμε και τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Το τι θα πετύχει η ελληνική προεδρία, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Και από την ελληνική εσωτερική πολιτική πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε ένα κατά το δυνατόν  “ήρεμο” εσωτερικό μέτωπο. Οι τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αυτή που βιώσαμε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου εναντίον του Γερμανού πρέσβη, ασφαλώς και “τραβούν” το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυβέρνησης.

Την ώρα που τα “μάτια” του διεθνούς και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Τύπου είναι κυριολεκτικά ¨καρφωμένα” πάνω μας, την στιγμή που είναι πολλοί καλοθελητές στο εξωτερικό έτοιμοι να επιτεθούν λάβροι εναντίον της χώρα και της ελληνικής προεδρίας, τέτοιες ενέργειες προσφέρουν άλλοθι στα υποχθόνια σχέδιά τους.

Η διαφαινόμενη αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική προεδρία είναι μια “καλή βιτρίνα” και ένα “καλό βήμα” για να παρουσιάσει και να αναπτύξει τις κομματικές αντιρρήσεις της για τα Μνημόνια και την εν γένει οικονομική πολιτική του ΔΝΤ και της Τρόϊκας, δυστυχώς θα συμβάλει στην απαξίωση της εικόνας του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού, θα αμαυρώσει τις θυσίες του και θα ακυρώσει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες του.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα μικρό θαύμα. Παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που για όποιους λόγους τυχόν θα μπορούσε να ευσταθήσει το επιχείρημα της εξόδου,  πάλι η παραμονή της αυτή την ώρα θα ήταν απαραίτητη. Άλλο είναι να αποχωρείς συντονισμένα και εν πλήρει δυνάμει από μία ένωση και άλλο να σε εξωπετάνε εν μέσω οικονομικής κρίσης, ως παρία…

Ας ανασκουμπωθούμε, λοιπόν. Οι εγχώριοι τρομοκράτες, πολλάκις έχουν αποδείξει πως ούτε για τον τόπο ούτε για τη δημοκρατία πραγματικά ενδιαφέρονται. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει  ότι μπορεί να κυβερνήσει, να βάζει, δηλαδή, το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό του όφελος…

Είναι, επομένως η κατάλληλη στιγμή να μετουσιώσουμε σε πράξη το σύνθημα της ελληνικής Προεδρίας που είναι: «Ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά»!

Ενωμένοι ας διαβούμε το 6μηνο δημιουργικά και επικοδομητικά,  τερματίζοντες με την οικονομία μας σε πολύ καλύτερη της σημερινής της θέσης. Έτσι θα φθάσουμε στην αυγή μιάς νέας οικονομικής πραγματικότητας στη χώρα μας. Την υγιή πραγματικότητα της αυτάρκειας, της παραγωγής, της ανάπτυξης. Της δυνατότητάς μας να προδεύουμε ως πολίτες και όχι να διαβιούμε ως κάτοικοι αυτής της ευλογημένης χώρας.

Έτσι θα πιάσουν τόπο οι πανηγυρισμοί για το νέο έτος…