“Παπούτσι από τον τόπο σου…”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ιδέα της ομογενειακής Ιστοσελίδας της Ελληνικής Διασποράς Γαλλίας, να προτρέπει του ομογενείς να “ψωνίζουν Ελληνικά”, προτιμώντας τα ελληνικά προιόντα, είναι αξιοσημείωτη.  Όχι για την πρωτοτυπία της, αλλά για την σημασιολογία της.

Πράγματι, η προώθηση ελληνικών προϊόντων στις ομογενειακές αγορές και η προτίμησή τους από τους ομογενείς και τους Απόδημους Έλληνες, είναι πολύ σπουδαία υπόθεση. Μεγαλύτερη ακόμη και από τη συγκέντρωση χρημάτων ή τροφίμων για αποστολή στην γενέτειρα!

Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά θα το επαναλάβουμε και τώρα και όσες φορές χρειασθεί στο μέλλον. Ωσότου γίνει βίωμα στους Έλληνες παραγωγούς και στα διαφημιστικά γραφεία: Τα ελληνικά προϊόντα μόνο διαμέσου της  ομογένειας μπορεί να φθάσουν στις ξένες αγορές! Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος.

Πρώτοι οι ομογενείς θα αναγνωρίσουν, θα προτιμήσουν και θα αγοράσουν το ελληνικό προϊόν. Στα ράφια των υπερ-αγορών  σε κάθε μεγαλούπολη, θα τοποθετηθεί το ελληνικό προϊόν μοναχά εάν στην γύρω περιοχή κατοικούν πολλοί Έλληνες ομογενείς.

Βέβαια αυτό δεν είναι και το μοναδικό κριτήριο για τους τοπικούς εμπόρους. Πρέπει το προϊόν αυτό να διαθέτει και όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Να είναι ασφαλές. να είναι προσεγμένο. Να είναι ευπαρουσίαστο. Να είναι ποιοτικό, αξιόπιστο και ελεγμένο.

Οι Έλληνες ομογενείς μπορούν να αναδειχθούν στην “ζωντανή” διαφήμιση ενός τέτοιου ελληνικού προϊόντος, στον τόπο όπου κατοικούν. Στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο σπίτι τους.  Πέραν από την προσωπική κατανάλωση, μπορούν να μιλήσουν γι αυτό στους συγγενείς, στους φίλους, στους γείτονες, στους συνεργάτες. Να τους ενημερώσουν, να τους κατατοπίσουν να τους προσελκύσουν.

Η αύξηση του εξαγωγικού εμπορίου, με παράλληλη εισαγωγή συναλλάγματος (και Ευρώ) είναι προδήλως απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός τόπου. Για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μαζί με τον Τουρισμό και την Ναυτιλία, μπορεί να αποδειχθεί σε εξαιρετική πλουτοπαραγωγική πηγή. Καλό κλίμα διαθέτουμε.  Ευλογημένη γη, έχουμε. Καλά προϊόντα μπορούμε να παράγουμε. Έχουμε και την ομογένεια που μπορεί να τα διακινήσει…

Φυσικά, η προτροπή προς την ομογένεια να προτιμά τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να γίνει συνείδηση και σε μας, τους πολίτες της Ελλάδος. Στην πρωτεύουσα, στην συμπρωτεύουσα αλλά και σε κάθε μεγάλη επαρχιακή πόλη, η “εισβολή” των ξένων προϊόντων είναι απόλυτη. Το ίδιο χειμαρρώδης είναι και η προτίμηση που σ΄αυτά δείχνει το εγχώριο καταναλωτικό κοινό.

Περνούμε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αν εμείς δεν στηρίξουμε την ντόπια παραγωγή, πως θα ανακάμψει η Οικονομία μας;

Προσοχή: Δεν μιλούμε για μποϋκοτάζ  ξένων προϊόντων.  Μιλάμε για προτίμηση των Ελληνικών! Τουλάχιστων εκείνων που είναι ίσης (ποιοτικής και οικονομικής) αξίας με τα αντίστοιχά τους αλλοδαπά.

Κάθε λαός, ακόμη και οι 18 της ΟΝΕ, πρέπει να ενδιαφέρεται προτίστως για τα προϊόντα της χώρας τους.  Αυτά να προωθούν, αυτά να καταναλώνουν, αυτά να εμπιστεύονται. Εμείς οι Έλληνες ρέπουμε προς τα προϊόντα εξωτερικού. Ακόμη και όταν αυτά είναι αμφιβόλου ή και κακής κάποτε  ποιότητας και πανάκριβα!

Εκείνο το “παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είν’  και μπαλωμένο” εμείς το έχουμε αντιστρέψει! Μα, εντελώς!.. Και όχι μόνον οι νέοι μας…

Αλλά αυτοί οι τελευταίοι, είναι που πλήττονται τώρα περισσότερο, από τη μάστιγα της ανεργίας! Σ΄αυτούς οφείλουμε κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη της Οικονομίας. Η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων θα βοηθήσει σ΄αυτό. Ας τα προτιμήσουν, λοιπόν, και οι ίδιοι. Οι νέοι μας.

Κι όσο αυξάνει η κατανάλωση, τόσο θα καλυτερεύουν τα προϊόντα μας! Διότι και οι έμποροι θα αποκτήσουν πλέον αρκετό χρήμα που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν το προϊόν που παράγουν.

Αξίζει τον κόπο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ομογένειας.