Αντιφαντικές οι πληροφορίες για το θάνατο του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πληροφορία που θέλει τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, να τάισε τον θείο του, Τζανγκ Σονγκ Θαέκ, σε 120 πεινασμένους σκύλους, πιθανότατα δεν ισχύει, γράφει η Washington Post, αναφέροντας τους πέντε λόγους για τους οποίους αυτό το περιστατικό μάλλον δεν συνέβη ποτέ.

Σύμφωνα με την Washington Post, η φήμη ξεκίνησε από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, την Wen Wei Po, η οποία δημοσίευσε την ιστορία στις 12 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, εφημερίδα της Σιγκαπούρης αναδημοσίευσε την πληροφορία, η οποία σύντομα έφτασε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Γιατί, όμως, η πληροφορία αυτή είναι -πιθανότατα- ψεύτικη;

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ανάμεσα σε 21 εφημερίδες, η Wei Wei Po βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης αξιοπιστίας. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει την πληροφορία, χωρίς να αναφέρει κάποια πηγή.

Δεύτερον, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ασχοληθεί με την ιστορία εδώ και σχεδόν ένα μήνα από τότε που κυκλοφόρησε. Πολλοί τη θεωρούν αξιόπιστη, επειδή η Wen Wei Po ευθυγραμμίζεται με την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς η πληροφορία να εμφανιστεί και σε άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν στενότερη σχέση με την ηγεσία του ΚΚ της Κίνας, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ή η People’s Daily. Αντιθέτως, όλα τα άλλα κινεζικά ΜΜΕ επιμένουν στην ίδια ιστορία: ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε είτε από πολυβόλο, είτε από αντιαεροπορικά πυρά.

Τρίτον: Όπως αναφέρει η Washington Post, ούτε τα ΜΜΕ της Νοτίου Κορέας έχουν κάνει αναφορά στην ιστορία, γεγονός που κρίνεται μάλλον ύποπτο, καθώς τα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μεταδίδουν συχνά ειδήσεις που παρουσιάζουν την Βόρειο Κορέα με αρνητικό τρόπο.

Τέταρτον: Η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Δεκεμβρίου και από τότε τα ασιατικά ΜΜΕ την αγνοούν. Εάν ήταν αληθινή, αναφέρει ο συντάκτης της Washington Post, θα είχε ήδη επιβεβαιωθεί και αναμεταδοθεί. «Φαίνεται ότι τα ασιατικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται στην ιστορία, με τον τρόπο που αντιδρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ στις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο: αγνοώντας τη» γράφει η εφημερίδα.

Πέμπτον, η ιστορία ότι δολοφονήθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα φαντάζει πιο πιθανή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, ο συντάκτης παραδέχεται ότι παρ’ όλο που η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ ακόμα και αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που θα οδηγούσε τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν μια τέτοια ιστορία: Σχεδόν κάθε πληροφορία, όσο παράλογη και αν ακούγεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, δεδομένων και των ελάχιστων πληροφοριών που έρχονται από τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Σοκ και σφίξιμο στο στομάχι προκαλούν οι πληροφορίες για τον τρόπο που ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε να εκτελέσει τον άλλοτε μέντορά του και πρωην Νο2 του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, Γιονγκ Σονγκ Ταέκ.

Τον έγδυσαν και γυμνό τον πέταξαν μέσα σε ένα κλουβί με 120 κυνηγόσκυλα για να τον φάνε ζωντανό, γράφει η κινέζικη εφημερίδα Wen Wei Po.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κυνηγόσκυλα είχαν μείνει ατάιστα για τρεις μέρες και επί μια ώρα ξέσκιζαν το κορμί του 67χρονου αλλά και άλλων πέντε βοηθών του, που εκτελέστηκαν μαζί του!

Αυτό το είδος της εκτέλεσης ονομάζεται quan jue αναφέρει η εφημερίδα.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για τον θείο και μέντορά του, τον οποίο αποφάσισε να εκτελέσει ξαφνικά στις αρχές Δεκεμβρίου. Τον είχε αποκαλέσει «απόβρασμα».

«Η κάθαρση αυτή συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της ενότητας του κόμματος και της επανάστασης. Το κόμμα μας έλαβε πέρυσι καθοριστικά μέτρα για να περιορίσει σάπια στοιχεία στις τάξεις του», είπε.

Στις 13 Δεκεμβρίου, ο Γιονγκ Σονγκ Ταέκ δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε ως προδότης του καθεστώτος.

«Ο κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια όπως αυτές που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή στην οποία ήταν ο αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς, υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους (…) Εδώ και πολύ καιρό ο Γιανγκ είχε μια βρώμικη πολιτική φιλοδοξία. Δεν τόλμησε να σηκώσει το κεφάλι του, όταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ζωντανοί. (…) Άρχισε να αποκαλύπτει τα πραγματικά του “χρώματα”, πιστεύοντας ότι ήταν ακριβώς ο χρόνος για να κάνει πράξη την άγρια φιλοδοξία του κατά την περίοδο της ιστορικής αλλαγής, όταν αντικαταστάθηκε η γενιά της επανάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA την ημέρα της εκτέλεσης.

Πηγή: NewsIt.gr