Αντικείμενα αιωρούνται και κινούνται χάρη σε ακουστικά κύματα (VIDEO)

Ενα εντυπωσιακό φαινόμενο

Η ακουστική αιώρηση αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα ακόμα και για όσους βλέπουν κάτι ανάλογο για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το techgear, πριν από δύο χρόνια επιστήμονες από το Τελ Ανίν πραγματοποίησαν κβαντική αιώρηση χάρη στη βοήθεια μαγνητών. Οι Ιάπωνες επιστήμονες αποφάσισαν να πάνε το πείραμα ένα βήμα παραπέρα και έκαναν μικρά αντικείμενα να αιωρούνται με τη δύναμη του θορύβου».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές:

«Η βασική ιδέα πίσω από την τεχνολογία αιώρησης είναι να αντισταθμίσουμε τη βαρύτητα. Είναι γνωστό ότι ένα στάσιμο υπερηχητικό κύμα έχει τη δυνατότητα να “παγιδεύει” μικρά σωματίδια ανάμεσα στους κόμβους του και αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για την αιώρηση ελαφρών σωματιδίων και σταγόνων νερού.

Μέχρι σήμερα, ο ακουστικός άξονας αυτού του κύματος ήταν παράλληλος προς τον άξονα της βαρύτητας με αποτέλεσμα τα αιωρούμενα αντικείμενα να έχουν δυνατότητα κίνησης μόνο επάνω στον νοητό άξονα (μονοδιάστατα), ρυθμίζοντας κατάλληλα τη φάση ή τη συχνότητα. Στη δική μας έρευνα καταφέραμε να μεταχειριστούμε τα αιωρούμενα αντικείμενα σε 3 διαστάσεις χάριν στην τοπική εφαρμογή στάσιμων υπερηχητικών κυμάτων».


Parapolitika.gr