Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Ιανουαρίου 2014

Οι ενδείξεις ότι ομαλοποιείται η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις βουλευτή του ΔΗΣΥ για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, τα αιτήματα της ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, η μετακίνηση της Ολυμπίας Στυλιανού από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Γεωργίας, και ο αντιπληθωρισμός που καταγράφηκε στην Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Κινείται χρήμα!”, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία και ενδείξεις ότι ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και επανέρχεται η εμπιστοσύνη των Κύπριων καταθετών. Γράφει, επίσης, ότι οριστικά και αμετάκλητα η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) προχωρεί στην επαναπροκήρυξη των προσφορών για την ενδιάμεση λύση μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροδότησης, και ότι τα έγγραφα της προσφοράς θα είναι έτοιμα να σταλούν στις Βρυξέλλες μεταξύ 10 και 12 Ιανουαρίου. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση στο Κυπριακό όπως διαμορφώνεται.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο ” `Αντάρτικο` από τον Μαππουρίδη”, γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης ξέσπασε κατά των επιλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και κατήγγειλε ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε στις αξιώσεις του ΔΗΚΟ. Γράφει, επίσης, ότι με αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού έκλεισε το 2013 για πρώτη φορά από το 1964 και αναφέρει ότι η Κύπρος πήγε πίσω κατά μισό αιώνα. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος εξέφρασε ικανοποίηση για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σχετικά με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ και έριξε τη “μπάλα” στα πόδια του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της Δρομολαξιάς.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “ΕΤΥΚ: Απεταξάμην τα μπόνους”, γράφει ότι η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ θέτει στο τραπέζι θεσμικές αλλαγές, επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν μέλη της και πολλά άλλα, ενόψει της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, και αυτό που ξεχωρίζει είναι το αίτημα για μη καταβολή μπόνους όσο ισχύει η σύμβαση και επιστροφή όσων παραχωρήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες. Γράφει, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά διαμήνυσε μέσω των Ηνωμένων Εθνών ότι απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Επίσης, γράφει ότι εντοπίστηκαν σε φάρμα χοίρων ζωοτροφές που περιέχουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, και η Αστυνομία συνέλαβε χθες τον εισαγωγέα.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ” `Αριστοτέλη(α)` απομάκρυνση”, γράφει ότι οι υποδείξεις προς τον Υπουργό Παιδείας για τήρηση των σωστών και διαφανών διαδικασιών φαίνεται πως “έφαγαν” τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού, η οποία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετακινείται στο Υπουργείο Γεωργίας, και ότι κομβικό σημείο για την απομάκρυνση ήταν οι επιστολές αναφορικά με την ψηφιακή βιβλιοθήκη “Αριστοτέλης”. Γράφει, επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται την Τετάρτη και συζητά τις προτάσεις και εισηγήσεις της υποεπιτροπής για αποτροπή των προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Επίσης, γράφει ότι πλήθος εργαλείων ανέσυρε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Βρέτσια-Ρουδιάς στις υπώρειες του Τροόδους στην επαρχία Πάφου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Μείωση του κόστους διαβίωσης το 2013”, γράφει ότι η Κύπρος κατέγραψε ετήσιο ρυθμό αντιπληθωρισμού -0,4% το 2013 για πρώτη φορά σε πενήντα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, εντούτοις δεν έχουν μειωθεί οι τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερα νορβηγικά και δανέζικα σκάφη, που θα παραλάβουν για απομάκρυνση εκατοντάδες τόνους θανατηφόρων χημικών ουσιών από τη Συρία, απέπλευσαν χθες από το Λιμάνι Λεμεσού με προορισμό διεθνή ύδατα ανοικτά των ακτών της Συρίας. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με ισχυρά κύματα που σπάζουν σε φάρο στην ακτογραμμή της Βρετάνης στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια υψηλής παλίρροιας και σφοδρών ανέμων στα δυτικά της χώρας χθες.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο “Σφύριγμα λήξης”, γράφει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει την πιο πρόσφατη πρόταση της Κυβέρνησης για τη διατύπωση της κοινής διακήρυξης που θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι ποδοσφαιριστές από τις εθνικές ομάδες της Κύπρου έδωσαν χθες δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Μακάριος Γ` στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει ότι ανασκαφές στην πρώιμη επιπαλαιολιθική κυνηγετική εγκατάσταση Βρέτσια-Ρουδιάς στις υπώρειες του Τροόδους στην επαρχία Πάφου έχουν επιβεβαιώσει τη σπουδαιότητα της επιπαλαιολιθικής κατασκήνωσης για την πρώιμη προϊστορία της Κύπρου, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)