Τι αλλάζει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Σε πέντε αλλαγές στους λογαριασμούς της αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ. Αυτές είναι οι εξής:

1. ΕΤΜΕΑΡ: Το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και έσπειρε επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια καταναλωτές. Τώρα, προγραμματίζεται και δεύτερη «γενναία» αύξηση, η οποία θα ισχύσει από 01/03, εκτός κι αν η κυβέρνηση βρει εναλλακτικούς τρόπους να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εισήγηση κάνει λόγο για αύξηση ακόμη και κατά 90%. Αν προχωρήσει αυτή η αύξηση, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με επιβάρυνση από 27 έως 276 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με την κατανάλωση.

2. Τέλος ΝΕΡΙΤ. Ανακοινώθηκε ότι ξαναρχίζουμε να πληρώνουμε το τέλος των τριών ευρώ. Ωστόσο, από ένα επίπεδο κατανάλωσης και κάτω, υπάρχει απαλλαγή πληρωμής του τηλεοπτικού τέλους.

3. Εκπτώσεις λόγω αιθαλομίχλης. Το μέτρο προαναγγέλλει επίσημα πλέον ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή στην εφημερίδα «Το Βήμα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την πολιτική παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με έκπτωση για ορισμένες καταναλώσεις στις περιοχές της χώρας όπου η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα όρια ασφαλείας». Ήδη εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση που αναφέρει ότι θα γίνεται έκπτωση 70% κατά τις ημέρες υψηλής συγκέντρωσης αιθαλομίχλης. Η έκπτωση αυτή θα ισχύσει για όλα τα νοικοκυριά (χωρίς κριτήρια), αρκεί η κατανάλωση να μην ξεπερνάει τις 2.000 κιλοβατώρες.

4. Κίνητρα στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου

Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου έχει ήδη ανακοινωθεί -και ισχύει- ότι κατά τις ημέρες υψηλής συγκέντρωσης αιθαλομίχλης χορηγείται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

5. Το «χαράτσι» των ακινήτων. Ακόμη, έχουμε μπροστά μας δύο (και κάποιοι τρεις) διμηνιαίες δόσεις του λεγόμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ. Θα έχουμε ξεμπερδέψει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόλις «χρεωθεί» και η τελευταία δόση, η ΔΕΗ θα κάνει λογαριασμό, θα δει ποιοι από εμάς έχουμε πληρώσει το «χαράτσι» και ποιοι όχι, και μετά θα στείλει λίστα με τα ονόματα των οφειλετών στην εφορία.

Προσοχή! Μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που θα σταλεί η λίστα με τους οφειλέτες στο Δημόσιο, το χρέος θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμο και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν θα έχει πλέον χαράτσι. Βέβαια, τον φόρο δεν θα τον γλυτώσουμε. Απλώς θα τον πληρώνουμε μέσω εφορίας…

Zougla.gr